Umjetnost živi u onlajn svijetu

Milanka Mitrić
Umjetnost živi u onlajn svijetu

BANjALUKA - Evropski muzeji već mjesecima rade ograničeno ili su potpuno zatvoreni zbog mjera prevencije širenja virusa korona, a ne bi li na bilo kakav način bili bliži svojim posjetiocima i ljubiteljima umjetnosti, svoj rad odavno su preselili u onlajn svijet.

Čuvena djela svjetski značajnih slikara moguće je detaljno pregledati u virtuelnom svijetu, u okviru bogatih kolekcija muzeja, a ustanove kao što su holandski muzej “Rijsk”, Akropoljski muzej su samo neki muzeji koji su krajem prošle i početkom ove godine donijeli odluku o dijeljenju svojih kolekcija sa publikom.

Slavna Van Dajkova, Van Gogova, Rembrantova i Vermerova djela samo su dio ogromne kolekcije sačinjene od 709.000 umjetničkih djela koja je “Rijsk” ponudio i u onlajn kolekciji.

Amsterdamski muzej “Rijsk”, koji je jedna od glavnih atrakcija u tom gradu, ali i jedan od najznačajnijih evropskih muzeja, svoju kolekciju u onlajn formatu ponudio je potpuno besplatno. Ukoliko situacija bude povoljnija, muzej bi trebalo ponovo da bude otvoren sljedeće sedmice.

U ovoj digitalizovanoj kolekciji, koja je pripremana decenijama, nalaze se viševjekovna djela koja su značajna i cijenjena, ali i radovi modernih umjetnika. Među njima su i Rembrantova “Noćna straža”, “Vilijam Drugi i Meri Stjuart” Antonisa van Dajka ili Vermerova “Mala ulica”.

Uz svako djelo koje je uvršćeno u ovu digitalnu kolekciju navedeno je detaljno objašnjenje, kada i kako je nastalo, koja je tehnika korišćena, obim djela i još niz manje poznatih podataka. Sva djela je moguće skinuti u vrlo visokoj rezoluciji, a dostupna su i audio i video objašnjenja svakog primjerka iz kolekcije.

Grčki muzeji su i dalje zatvoreni, a Akropoljski muzej je potpuno prebačen u onlajn svijet. U ovom trenu moguće je istražiti i pregledati bilo šta od dostupnih arheoloških otkrića u Atini, a svi eksponati prikazani su u visokoj rezoluciji. Svima koji su zainteresovani za istraživanje ovog svijeta dostupne su različite aplikacije, video-igre, snimci i 3D slike.

Ovo je prvi muzej u Grčkoj koji je potpuno digitalizovan, a veb-sajt ustanove nudi detaljne informacije o 2.156 eksponata koji su dio stalne postavke muzeja.

Što se tiče ostalih muzeja koji su u proteklih nekoliko mjeseci krenuli sličnim ili istim putem, među njima su Luvr, Britanski muzej, vatikanski muzeji i brojni drugi muzeji širom svijeta.

Luvr posjetiocima nudi različite onlajn ture svojih najznačajnijih i najpopularnijih izložbi, kao što su postavke egipatskih antikviteta i Mikelanđelovih djela.

Britanski muzej sadrži kolekciju od više od osam miliona objekata, a samo dio svega toga dostupan je onlajn, dok nekoliko vatikanskih muzeja nudi kolekciju značajnih djela i klasičnih skulptura koje su bile u posjedu papa, kao i onlajn ture Sikstinske kapele i druge sadržaje.

Luvr

Luvr i nekoliko drugih velikih pariskih muzeja pretrpjeli su teške posljedice pandemije uz pad broja posjetilaca veći od 70 odsto. Najveći muzej svijeta, zatvoren šest mjeseci, prošle godine dočekao je 2,7 miliona posjetilaca, za razliku od 9,6 milion, koliko ih je bilo 2019. godine. Najviše posjetilaca, 10,2 miliona, imao je 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana