У Хашанима отворена учионица на отвореном

Срна
У Хашанима отворена учионица на отвореном

КРУПА НА УНИ - Министар просвјете и културе Републике СРпске Наталија Тривић и министар културе и информисања Србије Маја Гојковић данас су у Хашанима, родном мјесту књижевника Бранка Ћопића, озваничиле завршетак пројекта учионица на отвореном, који су заједнички финансирале владе Српске и Србије.

Тривићева је објаснила да се данас завршава трећа фаза Спомен-подручја "Башта сљезове боје", посвећена Бранку Ћопићу, српском књижевном великану.

"Наставни планови и програми су испуњени Ћопићевим дјелима, а сигурно да ће Ћопићева кућа заједно са учионицом на отвореном већ од наредне године бити спремна за све ученике из Републике Српске, као и Србије гдје ће на несвакидашњи начин учити о Ћопићу", рекла је Тривићева.

Гојковић је истакла да је обавеза да се сачува сјећање на дјело Бранка Ћопића које је неправедно било запостављено.

"Заиста смо поносни што Влада Србије учествује у овом пројекту и наставићемо јер ово треба да буде једно веће спомен-подручје са туристичким потенцијалима где могу да долазе екскурзије из Србије", рекла је Гојковићева.

Она је подсјетила да је ово велики пројекат који се изњедрио из закључака са заједничке сједнице влада Србије и Републике Српске одржане у Источном Сарајеву прије годину дана.

"У области културне сарадње договорено да и Србија помогне завршетак овог пројекта значајног за српску културу и српски народ", напоменула је Гојковићева.

Гојковићева је додала да је њена идеја да овдје буде и библиотека посвећена Ћопићевим дјелима, те да су данас симболично донијеле његова дјела која је 2015. године објавио Завод за уџбенике у Србији.

Начелник општине Крупа на Уни Младен Кљајић рекао је да је у родном мјесту Бранка Ћопића до сада урађена спомен-школа, обновљена родна кућа, изграђен млин ђеда Трише, а сада и учионица на отвореном.

Он је захвалио ресорним министарствима Србије и Републике Српске и додао да ови пројекти имају значај и за туристичку понуду ове локалне заједнице.

У пригодном културном програму који је уприличен данас, присутни су се подсјетили на лик и дјело Бранка Ћопића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана