U Hašanima otvorena učionica na otvorenom

Srna
U Hašanima otvorena učionica na otvorenom

KRUPA NA UNI - Ministar prosvjete i kulture Republike SRpske Natalija Trivić i ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković danas su u Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, ozvaničile završetak projekta učionica na otvorenom, koji su zajednički finansirale vlade Srpske i Srbije.

Trivićeva je objasnila da se danas završava treća faza Spomen-područja "Bašta sljezove boje", posvećena Branku Ćopiću, srpskom književnom velikanu.

"Nastavni planovi i programi su ispunjeni Ćopićevim djelima, a sigurno da će Ćopićeva kuća zajedno sa učionicom na otvorenom već od naredne godine biti spremna za sve učenike iz Republike Srpske, kao i Srbije gdje će na nesvakidašnji način učiti o Ćopiću", rekla je Trivićeva.

Gojković je istakla da je obaveza da se sačuva sjećanje na djelo Branka Ćopića koje je nepravedno bilo zapostavljeno.

"Zaista smo ponosni što Vlada Srbije učestvuje u ovom projektu i nastavićemo jer ovo treba da bude jedno veće spomen-područje sa turističkim potencijalima gde mogu da dolaze ekskurzije iz Srbije", rekla je Gojkovićeva.

Ona je podsjetila da je ovo veliki projekat koji se iznjedrio iz zaključaka sa zajedničke sjednice vlada Srbije i Republike Srpske održane u Istočnom Sarajevu prije godinu dana.

"U oblasti kulturne saradnje dogovoreno da i Srbija pomogne završetak ovog projekta značajnog za srpsku kulturu i srpski narod", napomenula je Gojkovićeva.

Gojkovićeva je dodala da je njena ideja da ovdje bude i biblioteka posvećena Ćopićevim djelima, te da su danas simbolično donijele njegova djela koja je 2015. godine objavio Zavod za udžbenike u Srbiji.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je da je u rodnom mjestu Branka Ćopića do sada urađena spomen-škola, obnovljena rodna kuća, izgrađen mlin đeda Triše, a sada i učionica na otvorenom.

On je zahvalio resornim ministarstvima Srbije i Republike Srpske i dodao da ovi projekti imaju značaj i za turističku ponudu ove lokalne zajednice.

U prigodnom kulturnom programu koji je upriličen danas, prisutni su se podsjetili na lik i djelo Branka Ćopića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana