Тривић, Додиг: Позориште заслужује снажнију институционалну подршку

Срна
Тривић, Додиг: Позориште заслужује снажнију институционалну подршку

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић и директор Народног позоришта Српске Маја Додиг сагласиле су се да национални театар на основу остварених резултата заслужује још већу и снажнију подршку ресорног министарства.

Тривићева је рекла да је на састанку разговарано о плановима за наредни период у овој установи културе, са посебним акцентом на међународну сарадњу, која је посебно значајна да би умјетници били видљиви ван граница Српске.

“Обиљежавање 90 година успјешног рада ове установе културе, која је најстарија на овом подручју, довољно говори о томе какви су кадрови прошли кроз њу и колико је појединаца и ансамбала обиљежило историјски период њеног функционисања”, рекла је Тривићева.

Она је рекла да ће са представницима установа културе у Српској у наредном периоду разговарати о томе на шта треба обратити пажњу, како би се унаприједио рад тих установа.

Министарство ће, навела је она, у наредном периоду размотрити приједлоге установа културе из Српске о пројектима за које су им потребна средства.

Додигова је изразила задовољство јер су добри резултати остварени и у периоду кризе изазване пандемијом вируса корона, јер је једно од ријетких театара у региону које је извршило своју улогу у таквој ситуацији.

“Још у мају прошле године смо наставили са радом, прилагођавајући се условима и датим мјерама, те смо без обзира на све те изазове прошле године у ову кућу донијели још девет награда и признања”, рекла је Додигова новинарима, након састанка са Тривићевом.

Она је изразила задовољство јер су на састанку отворена многа питања, која ће допринијети да се подршка и сарадња националног театра и ресорног министарства у наредном периоду унаприједи.

Када је ријеч о издвајањима за културу из републичког буџета, Додигова је рекла да је та средства потребно повећавати у складу са могућностима.

“Умјетност има значајну улогу за друштво, па тако и за Републику. Својим креативним потенцијалом можемо некада надомјестити недостатак средстава”, рекла је Додигова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана