Trivić, Dodig: Pozorište zaslužuje snažniju institucionalnu podršku

Srna
Trivić, Dodig: Pozorište zaslužuje snažniju institucionalnu podršku

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i direktor Narodnog pozorišta Srpske Maja Dodig saglasile su se da nacionalni teatar na osnovu ostvarenih rezultata zaslužuje još veću i snažniju podršku resornog ministarstva.

Trivićeva je rekla da je na sastanku razgovarano o planovima za naredni period u ovoj ustanovi kulture, sa posebnim akcentom na međunarodnu saradnju, koja je posebno značajna da bi umjetnici bili vidljivi van granica Srpske.

“Obilježavanje 90 godina uspješnog rada ove ustanove kulture, koja je najstarija na ovom području, dovoljno govori o tome kakvi su kadrovi prošli kroz nju i koliko je pojedinaca i ansambala obilježilo istorijski period njenog funkcionisanja”, rekla je Trivićeva.

Ona je rekla da će sa predstavnicima ustanova kulture u Srpskoj u narednom periodu razgovarati o tome na šta treba obratiti pažnju, kako bi se unaprijedio rad tih ustanova.

Ministarstvo će, navela je ona, u narednom periodu razmotriti prijedloge ustanova kulture iz Srpske o projektima za koje su im potrebna sredstva.

Dodigova je izrazila zadovoljstvo jer su dobri rezultati ostvareni i u periodu krize izazvane pandemijom virusa korona, jer je jedno od rijetkih teatara u regionu koje je izvršilo svoju ulogu u takvoj situaciji.

“Još u maju prošle godine smo nastavili sa radom, prilagođavajući se uslovima i datim mjerama, te smo bez obzira na sve te izazove prošle godine u ovu kuću donijeli još devet nagrada i priznanja”, rekla je Dodigova novinarima, nakon sastanka sa Trivićevom.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer su na sastanku otvorena mnoga pitanja, koja će doprinijeti da se podrška i saradnja nacionalnog teatra i resornog ministarstva u narednom periodu unaprijedi.

Kada je riječ o izdvajanjima za kulturu iz republičkog budžeta, Dodigova je rekla da je ta sredstva potrebno povećavati u skladu sa mogućnostima.

“Umjetnost ima značajnu ulogu za društvo, pa tako i za Republiku. Svojim kreativnim potencijalom možemo nekada nadomjestiti nedostatak sredstava”, rekla je Dodigova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana