Тајне сестара Бронте испливале након вијека

Г.С.
Тајне сестара Бронте испливале након вијека

Лијепе вијести за љубитеље писане ријечи стижу из Лондона, јер ће “изгубљена библиотека” британске књижевности бити понуђена у јулу на онлајн аукцији, а највећу пажњу изазвале су руком писане пјесме Емили Бронте.

Одабрани дијелови ове библиотеке били су изложени почетком јуна у Њујорку, а у јулу ће бити представљени у Лондону и Единбургу. Аукција ће бити обављена онлајн између другог и 13. јула.

Наиме, пјесме Емили Бронте руком писане касније су издате у оквиру збирке пјесама сестара Бронте, њиховог првог објављеног дјела. Та збирка је означила почетак трагично кратке, али муњевите књижевне каријере Шарлот, Емили и Ен Бронте.

Предмети породице Бронте драматично се појаве ниоткуда и сваки пут обрадују публику. Тако је на изненађење свих искрсло право благо породичних рукописа, које је читав вијек било ван очију јавности, а које ће се наћи на аукцији у “Садебису”, као дио легендарне “изгубљене библиотеке” британске књижевности.

Међу најзначајнијим предметима налази се 31 пјесма Емили Бронте, са Шарлотиним исписаним коментарима. Њихова вриједност процијењена је на 1.3 и 1.8 милиона долара. Пјесме су настале у фебруару 1844. и не само да је сачуван стих, онако како га је Емили писала својом руком, већ је та збирка касније одиграла кључну улогу у лансирању каријера све три сестре. Емили је своје пјесме писала у тајности, без намјере да их објављује, али легенда каже да је 1845. Шарлот случајно набасала на њих и да је сматрала да су изврсне. То потврђује и чињеница да је на дну рукописа дописала: “Никада ништа боље није написано”. Емили је на крају одлучила да их објави у првој збрци поезије трију сестара које су се потписале псеудонимима Карер, Елис и Актон Бел.

Иако су продата само два примјерка збирке, то је подстакло сестре да почну да пишу и романе, који ће временом постати сензација и покренути нагађања о правим ауторима иза псеудонима.

Клер Харман, ауторка књиге “Шарлота Бронте: Огњено срце”, сматра да се прича сестара Бронте захуктала захваљујући тим Емилиним пјесмама.

Материјали писани Емилином руком су нарочито ријетки. Није сачуван њен рукопис за “Орканске висове”, а до данас су преживјела само два њена писма. На аукцији у “Садебису” биће и неки дневнички записи које су Емили и Ен написале једна другој за рођендан. Има и писама из 1840. најмање познатог члана породице, брата Бранвела Бронтеа, са стиховима упућеним Хартлију Колриџу, сину писца, књижевног критичара и филозофа Самјуела Тејлора Колриџа, у којима пише о својој никад испуњеној књижевној амбицији.

Ту је и илустрована “Историја британских птица”, пуна записа њиховог оца Патрика Бронтеа. Наиме, у првим сценама Шарлотине “Џејн Ејр”, Џејн листа баш ову књигу и тражи у њој бјекство од своје сиве свакодневице. У стварном животу дјеца су је користила да вјежбају цртање, док је Патрик дописивао практичне информације која врста живине је ког укуса и од које је најбоље јело. Пронађен је и водич за поспремање куће који је Шарлот написала кћерки породичних пријатеља која се доселила код њих као послуга. У понуди су и прва издања “Агнес Греј” Ен Бронте и Емилини “Оркански висови”.

Хонресфилдска библиотека

Приватна колекција књига и рукописа, позната и као Хонресфилдска библиотека, коју су брижљиво сакупљала двојица викторијанских предузетника, а која је тридесетих година прошлог вијека нестала са јавне сцене, садржи више од 500 рукописа, писама, ријетких првих издања и друге вриједности бројних култних аутора. Међу њима су рукописи Волтера Скота за “Роба Роја”, “Прву сваштару” Роберта Бернса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана