Српски умјетници на јутјуб каналу Француског института

Тањуг
Српски умјетници на јутјуб каналу Француског института

БЕОГРАД - Током овогодишње манифестације Дигитални новембар у организацији Француског института у Србији, биће емитовани видео есеји о познатим српским умјетницима који су живјели и радили у Француској, а чија се дјела чувају у музејима Новог Сада и Београда, најавили су организатори.

Дјела представљају кустоси и директори музеја у двоминутним видео записима који ће пробудити занимање за њих и за музеје у којима се налазе: Галерију Матице српске Нови Сад, Спомен збирку Павле Бељански Нови Сад, Галерију лепих уметности Рајко Мамушић у Новом Саду, и Народни музеј Београд.

Нове епизоде се од 12. до 30. новембра свакодневно објављују на ЈуТјуб каналу Француског института, а биће емитоване и на каналима Радио Телевизије Војводине и Радио Телевизије Србије.

Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице Српске, о сарадњи са Француским институтом и програму који промовише нашу културну баштину је изразила задовољство јер су у овим тешким околностима пронађена заједничка ријешења у напору да се промовише српска ликовна уметност.

“Драго ми је и што ћемо кроз одабране слике и колекције српских музеја, бити у прилици да покажемо како је француска уметност утицала на наше сликаре, и како су се они на различите начине инспирисали Француском. Направили смо одабир најатрактивнијих слика из наших колекција, и снимили смо кратке причице о њима и прешли из нашег музејског у дигитални свет. Тако смо учинили да дела из наших колекција буду доступна и атрактивно представљена” казала је Палковљевић.

На ЈуТјубу каналу Француског института у Србији већ је постављено неколико видео есеја, у којима су представљена значајна дела српске уметности: “Кафана у Паризу” Богдана Шупута, “Француска амбасада у Београду” Ðорђа Јовановића, “Пастирица” Саве Шумановића, “Дрво у цвату” Петра Омчикуса, “Предграђе” и “Мотив из Париза” Косте Хакмана, “Пијани Брод” Косаре Бокшан, “Бура” Милорада Бате Михаиловића.

Током дигиталног новембра биће представљено укупно 15 дјела српске уметности инспирисане Француском, као и две слике француских сликара које се налазе у колекцији Народног музеја у Београду.

Видео есеји су направљени у продукцији новосадског огранка Француског института у Србији.

Дигитални новембар је фестивал дигиталних култура који се одвија у 75 земаља широм света, а истиче рад француских талената који стварају у дигиталној сфери и промовише међународну сарадњу са стручњацима из целог свијета.

Овогодишње издање манифестације у Србији фокусирано је на четири главне теме: очување животне средине и биодиверзитета, представљање културне баштине Француске и Србије, положај жена у савременом свијету, и видео игре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана