Srpski umjetnici na jutjub kanalu Francuskog instituta

Tanjug
Srpski umjetnici na jutjub kanalu Francuskog instituta

BEOGRAD - Tokom ovogodišnje manifestacije Digitalni novembar u organizaciji Francuskog instituta u Srbiji, biće emitovani video eseji o poznatim srpskim umjetnicima koji su živjeli i radili u Francuskoj, a čija se djela čuvaju u muzejima Novog Sada i Beograda, najavili su organizatori.

Djela predstavljaju kustosi i direktori muzeja u dvominutnim video zapisima koji će probuditi zanimanje za njih i za muzeje u kojima se nalaze: Galeriju Matice srpske Novi Sad, Spomen zbirku Pavle Beljanski Novi Sad, Galeriju lepih umetnosti Rajko Mamušić u Novom Sadu, i Narodni muzej Beograd.

Nove epizode se od 12. do 30. novembra svakodnevno objavljuju na JuTjub kanalu Francuskog instituta, a biće emitovane i na kanalima Radio Televizije Vojvodine i Radio Televizije Srbije.

Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice Srpske, o saradnji sa Francuskim institutom i programu koji promoviše našu kulturnu baštinu je izrazila zadovoljstvo jer su u ovim teškim okolnostima pronađena zajednička riješenja u naporu da se promoviše srpska likovna umetnost.

“Drago mi je i što ćemo kroz odabrane slike i kolekcije srpskih muzeja, biti u prilici da pokažemo kako je francuska umetnost uticala na naše slikare, i kako su se oni na različite načine inspirisali Francuskom. Napravili smo odabir najatraktivnijih slika iz naših kolekcija, i snimili smo kratke pričice o njima i prešli iz našeg muzejskog u digitalni svet. Tako smo učinili da dela iz naših kolekcija budu dostupna i atraktivno predstavljena” kazala je Palkovljević.

Na JuTjubu kanalu Francuskog instituta u Srbiji već je postavljeno nekoliko video eseja, u kojima su predstavljena značajna dela srpske umetnosti: “Kafana u Parizu” Bogdana Šuputa, “Francuska ambasada u Beogradu” Ðorđa Jovanovića, “Pastirica” Save Šumanovića, “Drvo u cvatu” Petra Omčikusa, “Predgrađe” i “Motiv iz Pariza” Koste Hakmana, “Pijani Brod” Kosare Bokšan, “Bura” Milorada Bate Mihailovića.

Tokom digitalnog novembra biće predstavljeno ukupno 15 djela srpske umetnosti inspirisane Francuskom, kao i dve slike francuskih slikara koje se nalaze u kolekciji Narodnog muzeja u Beogradu.

Video eseji su napravljeni u produkciji novosadskog ogranka Francuskog instituta u Srbiji.

Digitalni novembar je festival digitalnih kultura koji se odvija u 75 zemalja širom sveta, a ističe rad francuskih talenata koji stvaraju u digitalnoj sferi i promoviše međunarodnu saradnju sa stručnjacima iz celog svijeta.

Ovogodišnje izdanje manifestacije u Srbiji fokusirano je na četiri glavne teme: očuvanje životne sredine i biodiverziteta, predstavljanje kulturne baštine Francuske i Srbije, položaj žena u savremenom svijetu, i video igre.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana