Србија усвојила закон о очувању манастира Хиландар

Срна
Србија усвојила закон о очувању манастира Хиландар

БЕОГРАД - Скупштина Србије усвојила је Закон о очувању културног и историјског насљеђа манастира Хиландар, којим се, између осталог, први пут обезбјеђује континуирана финансијска подршка манастиру сваке године из републичког буџета.

Законом, који је усвојен јуче, предвиђена је помоћ обнови и реконструкцији дијелова овог српског православног манастира који је тешко оштећен у катастрофалном пожару 2004. године, као и очувању свих других дијелова иландара, укључујући и нематеријално културно насљеђе.

Образлажући закон у Скупштини Србије, министар културе Маја Гојковић рекла је да ће његовим усвајањем први пут бити обезбјеђена стална и сигурна подршка буџетским средствима Србије очувању тог манастира.

Гојковићева је навела да закон предвиђа да ће Србија спроводити програме који се односе на очување историјских, вјерских и културних традиција манастира, а осим тога помоћи ће обнову и реконструкцију постојећих објеката и изградњу нових објеката Хиландара.

Манастир Хиландар је прије 17 година погодио катастрофални пожар који је захватио више од половине манастирског комплекса у зидинама.

Гојковићева је рекла да је Србија до сада за обнову Хиландара издвојила 1.767.000.000 динара (око 15 милиона евра).
Као разлог за доношење овог закона наведено је то што Хиландар, који је заједно са цјелокупном баштином Свете Горе Атонске уписан у Листу свјетске културне и природне баштине Унеска, представља непроцјењиву вриједност за српско културно и историјско насљеђе.

Манастир Хиландар постоји од свог оснивања 1198. године, као самоуправна монашка установа која својим непрекинутим постојањем представља јединствени центар српске духовности, културе, образовања и традиције.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана