Srbija usvojila zakon o očuvanju manastira Hilandar

Srna
Srbija usvojila zakon o očuvanju manastira Hilandar

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je Zakon o očuvanju kulturnog i istorijskog nasljeđa manastira Hilandar, kojim se, između ostalog, prvi put obezbjeđuje kontinuirana finansijska podrška manastiru svake godine iz republičkog budžeta.

Zakonom, koji je usvojen juče, predviđena je pomoć obnovi i rekonstrukciji dijelova ovog srpskog pravoslavnog manastira koji je teško oštećen u katastrofalnom požaru 2004. godine, kao i očuvanju svih drugih dijelova ilandara, uključujući i nematerijalno kulturno nasljeđe.

Obrazlažući zakon u Skupštini Srbije, ministar kulture Maja Gojković rekla je da će njegovim usvajanjem prvi put biti obezbjeđena stalna i sigurna podrška budžetskim sredstvima Srbije očuvanju tog manastira.

Gojkovićeva je navela da zakon predviđa da će Srbija sprovoditi programe koji se odnose na očuvanje istorijskih, vjerskih i kulturnih tradicija manastira, a osim toga pomoći će obnovu i rekonstrukciju postojećih objekata i izgradnju novih objekata Hilandara.

Manastir Hilandar je prije 17 godina pogodio katastrofalni požar koji je zahvatio više od polovine manastirskog kompleksa u zidinama.

Gojkovićeva je rekla da je Srbija do sada za obnovu Hilandara izdvojila 1.767.000.000 dinara (oko 15 miliona evra).
Kao razlog za donošenje ovog zakona navedeno je to što Hilandar, koji je zajedno sa cjelokupnom baštinom Svete Gore Atonske upisan u Listu svjetske kulturne i prirodne baštine Uneska, predstavlja neprocjenjivu vrijednost za srpsko kulturno i istorijsko nasljeđe.

Manastir Hilandar postoji od svog osnivanja 1198. godine, kao samoupravna monaška ustanova koja svojim neprekinutim postojanjem predstavlja jedinstveni centar srpske duhovnosti, kulture, obrazovanja i tradicije.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana