Смотра у Приједору ове године у знаку витража

С. Та.
Смотра у Приједору ове године у знаку витража

Приједор - Концертом Хане Вучићевић и Драгана Ћалине, џез музичара из Београда, испред Галерије “Сретен Стојановић” у Приједору отворен је 13. Фестивал цртежа и музике.

Директор галерије Тихомир Илијашевић је, отварајући ову манифестацију, истакао да симболично на плакату стоји да је ријеч о јубиларном фестивалу.

- Код нас је пракса да све што једном буде одржано најављујемо као почетак традиције, па ево нека ово буде јубиларно, тринаесто издање овог фестивала, јер је требало издржати све ове године и трајати - рекао је Илијашевић.

Фестивал је ове године окупио шест студената примијењеног сликарства, те по два студента на мастер студијама примијењеног сликарства и конзервације и рестаурације умјетничких дјела са Факултета примењених уметности у Београду.

Оно што је карактеристика овог фестивала је да су сви досадашњи учесници радили у присуству публике, односно грађана и случајних пролазника који су током дана улазили у галерију и гледали како настају цртежи, графике, скулптуре и мозаици. Та се традиција наставља, тако да Приједорчани овог пута могу да посматрају како настају и витражи.

- Ово ће бити први пут да се на једном мјесту окупе умјетници који ће радити овом веома компликованом и захтјевном  техником - казао је Илијашевић.

Илијашевић је додао да ће се то одвијати под будним оком ментора Десимира Денића, професора са Факултета примењених уметности у Београду и вишег умјетничког сарадника Ненада Настића.

На затварању фестивала 5. јула, када ће бити изложени и радови који су на њему настали, биће одржан концерт бенда “Натали топ џез трио” из Бањалуке.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана