Smotra u Prijedoru ove godine u znaku vitraža

S. Ta.
Smotra u Prijedoru ove godine u znaku vitraža

Prijedor - Koncertom Hane Vučićević i Dragana Ćaline, džez muzičara iz Beograda, ispred Galerije “Sreten Stojanović” u Prijedoru otvoren je 13. Festival crteža i muzike.

Direktor galerije Tihomir Ilijašević je, otvarajući ovu manifestaciju, istakao da simbolično na plakatu stoji da je riječ o jubilarnom festivalu.

- Kod nas je praksa da sve što jednom bude održano najavljujemo kao početak tradicije, pa evo neka ovo bude jubilarno, trinaesto izdanje ovog festivala, jer je trebalo izdržati sve ove godine i trajati - rekao je Ilijašević.

Festival je ove godine okupio šest studenata primijenjenog slikarstva, te po dva studenta na master studijama primijenjenog slikarstva i konzervacije i restauracije umjetničkih djela sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Ono što je karakteristika ovog festivala je da su svi dosadašnji učesnici radili u prisustvu publike, odnosno građana i slučajnih prolaznika koji su tokom dana ulazili u galeriju i gledali kako nastaju crteži, grafike, skulpture i mozaici. Ta se tradicija nastavlja, tako da Prijedorčani ovog puta mogu da posmatraju kako nastaju i vitraži.

- Ovo će biti prvi put da se na jednom mjestu okupe umjetnici koji će raditi ovom veoma komplikovanom i zahtjevnom  tehnikom - kazao je Ilijašević.

Ilijašević je dodao da će se to odvijati pod budnim okom mentora Desimira Denića, profesora sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu i višeg umjetničkog saradnika Nenada Nastića.

Na zatvaranju festivala 5. jula, kada će biti izloženi i radovi koji su na njemu nastali, biće održan koncert benda “Natali top džez trio” iz Banjaluke.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana