Сјећање на Ћопића у родним Хашанима

Срна
Сјећање на Ћопића у родним Хашанима

КРУПА НА УНИ - Сјећање на српског књижевника Бранка Ћопића поводом 40 година од његове смрти биће обиљежено у уторак у пишчевом родном мјесту Хашани.

Директор ЈУ “Башта сљезове боје” Блаженка Кењало рекла је Срни да ће се учесници окупити у Хашанима код спомен-школе “Бранко Ћопић”. Према њеним ријечима, у 10 часова биће положени вијенци на бисту књижевника, а након тога је планирано обраћање званица и књижевни час у спомен-кући.

Бранко Ћопић рођен је 1. јануара 1915. године у Хашанима, а 26. марта 1984. године извршио је самоубиство скоком са моста на Сави у Београду. Прву књижевну награду добио је 1938. године од Академије седам умјетности за кратку причу, 1939. године добио је Ракићеву награду, а затим и признање Српске краљевске академије 1940. године.

Његова антологијска збирка приповједака “Башта сљезове боје” освојила је Његошеву награду 1972. године, а НИН-ову награду добио је 1958. године за роман “Не тугуј, бронзана стражо”. Био је члан Српске академије наука и уметности.

Бранко Ћопић је био омиљен, обожавали су га како дјеца тако и старији. Његова дјела су била веома читана, а њега је карактерисао посебан дух. Био је велики шаљивџија због чега је био драг гост гдје год би се појавио.

Други свјетски рат подстакао га је да напише романе “Пролом”, “Глуви барут”, “Не тугуј, бронзана стражо” и “Осма офанзива”, затим приповијетке “Роса на бајонетима”, “Сурова школа”, “Љубав и смрт”, “Доживљаји Николетине Бурсаћа”, “Горки мед”, “Свети магарац”, “Људи с репом” и збирке пјесама “Огњено рађање домовине” и “Ратниково прољеће”.

Написао је романе за дјецу “Орлови рано лете”, “Славно војевање”, “Приче испод змајевих крила” и “Доживљаји мачка Тоше”.

Написао је збирке пјесама “Чаробна шума”, “Армија одбрана твоја”, “Партизанске тужне бајке”, “Вечерње приче”, “Дједа Тришин млин” и “Несташни дјечаци”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана