Sjećanje na Ćopića u rodnim Hašanima

Srna
Sjećanje na Ćopića u rodnim Hašanima

KRUPA NA UNI - Sjećanje na srpskog književnika Branka Ćopića povodom 40 godina od njegove smrti biće obilježeno u utorak u piščevom rodnom mjestu Hašani.

Direktor JU “Bašta sljezove boje” Blaženka Kenjalo rekla je Srni da će se učesnici okupiti u Hašanima kod spomen-škole “Branko Ćopić”. Prema njenim riječima, u 10 časova biće položeni vijenci na bistu književnika, a nakon toga je planirano obraćanje zvanica i književni čas u spomen-kući.

Branko Ćopić rođen je 1. januara 1915. godine u Hašanima, a 26. marta 1984. godine izvršio je samoubistvo skokom sa mosta na Savi u Beogradu. Prvu književnu nagradu dobio je 1938. godine od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, 1939. godine dobio je Rakićevu nagradu, a zatim i priznanje Srpske kraljevske akademije 1940. godine.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu dobio je 1958. godine za roman “Ne tuguj, bronzana stražo”. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Branko Ćopić je bio omiljen, obožavali su ga kako djeca tako i stariji. Njegova djela su bila veoma čitana, a njega je karakterisao poseban duh. Bio je veliki šaljivdžija zbog čega je bio drag gost gdje god bi se pojavio.

Drugi svjetski rat podstakao ga je da napiše romane “Prolom”, “Gluvi barut”, “Ne tuguj, bronzana stražo” i “Osma ofanziva”, zatim pripovijetke “Rosa na bajonetima”, “Surova škola”, “Ljubav i smrt”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, “Gorki med”, “Sveti magarac”, “Ljudi s repom” i zbirke pjesama “Ognjeno rađanje domovine” i “Ratnikovo proljeće”.

Napisao je romane za djecu “Orlovi rano lete”, “Slavno vojevanje”, “Priče ispod zmajevih krila” i “Doživljaji mačka Toše”.

Napisao je zbirke pjesama “Čarobna šuma”, “Armija odbrana tvoja”, “Partizanske tužne bajke”, “Večernje priče”, “Djeda Trišin mlin” i “Nestašni dječaci”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana