Садржај фестивала "Кестенбург" представљен у Београду

Срна
Foto: срна

БЕОГРАД- На предстојећем Међународном фестивалу студентских позоришта "Кестенбург", који ће бити одржан од 28. до 30. новембра у Бањалуци, у такмичарском дијелу програма биће изведене три студентске представе, а у пратећем програму двије комичне опере и представа "Театра фокс" из Јужне Кореје.

О манифестацији, која се по четврти пут одржава у Бањалуци, новинарима су у Београду говорили уредник програма фестивала Нада Жерајић Симић, директор и идејни творац "Кестенбурга" Александар Пејаковић, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, професор београдског Факултета драмских умјетности Срђан Карановић и професор Факултета музичке умјетности из Београда Драгана Радаковић.

Симићева је подсјетила да је покровитељ фестивала предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, а организатор Бањалучко студентско позориште.

Она је оцијенила да ће Бањалука захваљујући "Кестенбургу" од 28. до 30. новембра бити центар позоришних дешавања, истичући да је у околностима које диктора пандемија корона вируса прави подвиг одиграти передставу, а камоли оргнаизовати фестивал.

Пејаковић је нагласио да Бањалучко студентско позориште као организатор фестивала спремно дочекује "Кестенбург" и све госте.

Подсјетивши да окосницу програма чине представе студената Факултета драмских умјетности (ФДУ) из Београда, ФДУ са Цетиња и Академије умјетности из Бањалуке, он је указао да организатори због епидемије нису у могућности да праве велика окупљања.

"То је разлог због којег смо одлучили да идемо са директним преносом свечаног отварања на РТРС-у, које ће бити уприличено у виду кабаретске представе", објаснио је Пејаковић.

Он је најавио да ће у тој представи наступити Ђурђа Вукашиновић, Маја Манојловић, Тијана Јовановић и Милена Васић, нагласивши да "Кестенбург" наставља традицију да фестивал отварају врхунски спортисти, што ће ове године учинити двоструки свјетски првак у џудоу Немања Мајдов.

Цицовић је оцијенио да је "Кестенбург" прилика да се учврсте везе Србије и Републике Српске, али и да се у Српској промовише све што је вриједно и значајно.

"Овај фестивал то ради на најбољи начин, што су потврдила три претходна издања, а вјерујемо да ће и ово четврто", рекао је Цицовић.

Он је нагласио да је сарадња Бањалучког студенстког позоришта и Представништва Републике Српске у Србији одлична и да је то нарочито показала манифестација "Дани Српске у Србији", која се обиљежава већ девет година.

Професор Срђан Карановић истакао је да му је драго што ће са својим студентима учествовати на "Кестенбургу", гдје ће извести представу "Грета из Фауста".

"Та представа је настала у првом таласу короне, што је утицало и на њен концепт. То је занимљив комад који се бави односима људи унутар позоришта", рекао је Карановић.

Професор Драгана Радаковић захвалила је организаторима "Кестенбурга" што су студентима београдског Факултета музичке умјетности омогућили учешће на фестивалу, гдје ће наступити са двије комичне опере.

"За наше студенте је веома важно да што више представа играју пред публиком. Тако стичу искуство и иду у професионалне оперске кућу где ће радити велике представе. Зато је за нас учешће на овом фестивалу велика прилика, али и велико задовољство", поручила је Радаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана