Sadržaj festivala "Kestenburg" predstavljen u Beogradu

Srna
Foto: srna

BEOGRAD- Na predstojećem Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta "Kestenburg", koji će biti održan od 28. do 30. novembra u Banjaluci, u takmičarskom dijelu programa biće izvedene tri studentske predstave, a u pratećem programu dvije komične opere i predstava "Teatra foks" iz Južne Koreje.

O manifestaciji, koja se po četvrti put održava u Banjaluci, novinarima su u Beogradu govorili urednik programa festivala Nada Žerajić Simić, direktor i idejni tvorac "Kestenburga" Aleksandar Pejaković, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović, profesor beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti Srđan Karanović i profesor Fakulteta muzičke umjetnosti iz Beograda Dragana Radaković.

Simićeva je podsjetila da je pokrovitelj festivala predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, a organizator Banjalučko studentsko pozorište.

Ona je ocijenila da će Banjaluka zahvaljujući "Kestenburgu" od 28. do 30. novembra biti centar pozorišnih dešavanja, ističući da je u okolnostima koje diktora pandemija korona virusa pravi podvig odigrati peredstavu, a kamoli orgnaizovati festival.

Pejaković je naglasio da Banjalučko studentsko pozorište kao organizator festivala spremno dočekuje "Kestenburg" i sve goste.

Podsjetivši da okosnicu programa čine predstave studenata Fakulteta dramskih umjetnosti (FDU) iz Beograda, FDU sa Cetinja i Akademije umjetnosti iz Banjaluke, on je ukazao da organizatori zbog epidemije nisu u mogućnosti da prave velika okupljanja.

"To je razlog zbog kojeg smo odlučili da idemo sa direktnim prenosom svečanog otvaranja na RTRS-u, koje će biti upriličeno u vidu kabaretske predstave", objasnio je Pejaković.

On je najavio da će u toj predstavi nastupiti Đurđa Vukašinović, Maja Manojlović, Tijana Jovanović i Milena Vasić, naglasivši da "Kestenburg" nastavlja tradiciju da festival otvaraju vrhunski sportisti, što će ove godine učiniti dvostruki svjetski prvak u džudou Nemanja Majdov.

Cicović je ocijenio da je "Kestenburg" prilika da se učvrste veze Srbije i Republike Srpske, ali i da se u Srpskoj promoviše sve što je vrijedno i značajno.

"Ovaj festival to radi na najbolji način, što su potvrdila tri prethodna izdanja, a vjerujemo da će i ovo četvrto", rekao je Cicović.

On je naglasio da je saradnja Banjalučkog studenstkog pozorišta i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji odlična i da je to naročito pokazala manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", koja se obilježava već devet godina.

Profesor Srđan Karanović istakao je da mu je drago što će sa svojim studentima učestvovati na "Kestenburgu", gdje će izvesti predstavu "Greta iz Fausta".

"Ta predstava je nastala u prvom talasu korone, što je uticalo i na njen koncept. To je zanimljiv komad koji se bavi odnosima ljudi unutar pozorišta", rekao je Karanović.

Profesor Dragana Radaković zahvalila je organizatorima "Kestenburga" što su studentima beogradskog Fakulteta muzičke umjetnosti omogućili učešće na festivalu, gdje će nastupiti sa dvije komične opere.

"Za naše studente je veoma važno da što više predstava igraju pred publikom. Tako stiču iskustvo i idu u profesionalne operske kuću gde će raditi velike predstave. Zato je za nas učešće na ovom festivalu velika prilika, ali i veliko zadovoljstvo", poručila je Radakovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana