Ранку Прерадовићу уручена награда “Ненадићев рунолист”

Б. П.
Ранку Прерадовићу уручена награда “Ненадићев рунолист”

НОВИ САД - Награда “Ненадићев рунолист” додијељена је у Новом Саду лауреату, бањалучком писцу и публицисти Ранку Прерадовићу

У Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду одржано је књижевно вече у организацији Савеза крајишких удружења, које је у част чувеном пјеснику Милану Ненадићу, установило награду “Ненадићев рунолист”, која је по одлуци стручног жирија први пут додијељена лауреату Ранку Прерадовићу за збирку пјесама “Мастиљара стара”.

На сам конкурс стигло је 18 књига, а стручни жири је по ријечима писца и афористичара Миладина Берића, једног од члановова жирија, имао тежак задатак да изабере побједника.

- На конкурс је стигло укупно 18 књига и жири је имао незахвалан задатак да прогласи најбољег, што није лако јер прва награда на неком конкурсу и има увијек посебну тежину. Захваљујући, прије свега, квалитету књиге “Мастиљара стара”, та је награда отишла у руке Ранку Прерадовићу, који је био и добар пријатељ са покојним Ненадићем, што је једна додатна интимна вриједност овог призанања - рекао је Берић.

Прерадовић је протекле године прославио 60 година књижевног рада, током које је створио преко 30 књижевних наслова, а награђена збирка поезије “Мастиљара стара” је његова 25. књига поезије.

- Пјесме у “Мастиљари старој” нису објављиване у мојим досадашњим књигама, то је заокружење мог поетског исказа и портрета. Шездесетак је пјесама ту, а грозд пјесама о подсмијеху аутобиографији настао је пред сам излазак збирке. Чист пјесник, иначе, читав стваралачки вијек пише само једну, своју, животну пјесму. Најчешће у исјечцима - казао је Прерадовић у једном разговору о поменутој збирци

Награду је уручио пјесник и књижевник Игор Мировић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана