Ranku Preradoviću uručena nagrada “Nenadićev runolist”

B. P.
Ranku Preradoviću uručena nagrada “Nenadićev runolist”

NOVI SAD - Nagrada “Nenadićev runolist” dodijeljena je u Novom Sadu laureatu, banjalučkom piscu i publicisti Ranku Preradoviću

U Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu održano je književno veče u organizaciji Saveza krajiških udruženja, koje je u čast čuvenom pjesniku Milanu Nenadiću, ustanovilo nagradu “Nenadićev runolist”, koja je po odluci stručnog žirija prvi put dodijeljena laureatu Ranku Preradoviću za zbirku pjesama “Mastiljara stara”.

Na sam konkurs stiglo je 18 knjiga, a stručni žiri je po riječima pisca i aforističara Miladina Berića, jednog od članovova žirija, imao težak zadatak da izabere pobjednika.

- Na konkurs je stiglo ukupno 18 knjiga i žiri je imao nezahvalan zadatak da proglasi najboljeg, što nije lako jer prva nagrada na nekom konkursu i ima uvijek posebnu težinu. Zahvaljujući, prije svega, kvalitetu knjige “Mastiljara stara”, ta je nagrada otišla u ruke Ranku Preradoviću, koji je bio i dobar prijatelj sa pokojnim Nenadićem, što je jedna dodatna intimna vrijednost ovog prizananja - rekao je Berić.

Preradović je protekle godine proslavio 60 godina književnog rada, tokom koje je stvorio preko 30 književnih naslova, a nagrađena zbirka poezije “Mastiljara stara” je njegova 25. knjiga poezije.

- Pjesme u “Mastiljari staroj” nisu objavljivane u mojim dosadašnjim knjigama, to je zaokruženje mog poetskog iskaza i portreta. Šezdesetak je pjesama tu, a grozd pjesama o podsmijehu autobiografiji nastao je pred sam izlazak zbirke. Čist pjesnik, inače, čitav stvaralački vijek piše samo jednu, svoju, životnu pjesmu. Najčešće u isječcima - kazao je Preradović u jednom razgovoru o pomenutoj zbirci

Nagradu je uručio pjesnik i književnik Igor Mirović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana