Радовановић: Престижна награда "Растко Петровић" ми много значи

Срна
Радовановић: Престижна награда "Растко Петровић" ми много значи

МРКОЊИЋ ГРАД - Пјесник Радмило В. Радовановић из Мркоњић Града добио је књижевну награду "Растко Петровић" за збирку пјесама "Дивински Орфеј", коју додјељује Матица исељеника и Срба у региону.

Радовановић је рекао Срни да му свака награда много значи, поготово ова престижна која носи име великог књжевника.

Он је навео да се награђена збирка, као и све друге, заснива на грчкој митологији, да је Дивин мјесто његовог рођења у којем је најмање живио, али да је о њему све опјевао.

"Често за себе кажем да сам Дивински Орфеј. Направио сам паралелу са грчким митом и Микеном, и оним стварним и нестварним. Направио сам свој херцеговачко-грчки колоплет у поезији", рекао је Радовановић.

Матица исељеника и Срба у региону додјељује награду "Растко Петровић" од 1996. године у четири категорије - за животно дјело и за најбоље прозно и поетско дјело и стваралаштво за дјецу у претходној години, за српске ствараоце који живе и раде у иностранству.

Радовановићу је награда уручена прије неколико дана у Инђији, на вечери Књижевне радионице "Кордун".

Осим Радовановића, ову награду за 2022. годину добили су и Гордана Пешаковић из Орланда из САД за животно дјело, Милка Кајганић из Цириха из Швајцарске за роман "Љубав према слободи" и Љубиша Симић из Франкфурта за стваралаштво за дјецу.

Радмило В. Радовановић рођен је 1957. године у Дивину код Билеће, школовао се у Требињу и Мостару, а за свој књижевни рад добио је више значајних награда и признања.

Заступљен је у многобројним зборницима, часописима и антологијама. Члан је Удружења књижевника Српске и Удружења књижевника Србије. Живи у Мркоњић Граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана