Radovanović: Prestižna nagrada "Rastko Petrović" mi mnogo znači

Srna
Radovanović: Prestižna nagrada "Rastko Petrović" mi mnogo znači

MRKONjIĆ GRAD - Pjesnik Radmilo V. Radovanović iz Mrkonjić Grada dobio je književnu nagradu "Rastko Petrović" za zbirku pjesama "Divinski Orfej", koju dodjeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu.

Radovanović je rekao Srni da mu svaka nagrada mnogo znači, pogotovo ova prestižna koja nosi ime velikog knjževnika.

On je naveo da se nagrađena zbirka, kao i sve druge, zasniva na grčkoj mitologiji, da je Divin mjesto njegovog rođenja u kojem je najmanje živio, ali da je o njemu sve opjevao.

"Često za sebe kažem da sam Divinski Orfej. Napravio sam paralelu sa grčkim mitom i Mikenom, i onim stvarnim i nestvarnim. Napravio sam svoj hercegovačko-grčki koloplet u poeziji", rekao je Radovanović.

Matica iseljenika i Srba u regionu dodjeljuje nagradu "Rastko Petrović" od 1996. godine u četiri kategorije - za životno djelo i za najbolje prozno i poetsko djelo i stvaralaštvo za djecu u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Radovanoviću je nagrada uručena prije nekoliko dana u Inđiji, na večeri Književne radionice "Kordun".

Osim Radovanovića, ovu nagradu za 2022. godinu dobili su i Gordana Pešaković iz Orlanda iz SAD za životno djelo, Milka Kajganić iz Ciriha iz Švajcarske za roman "Ljubav prema slobodi" i Ljubiša Simić iz Frankfurta za stvaralaštvo za djecu.

Radmilo V. Radovanović rođen je 1957. godine u Divinu kod Bileće, školovao se u Trebinju i Mostaru, a za svoj književni rad dobio je više značajnih nagrada i priznanja.

Zastupljen je u mnogobrojnim zbornicima, časopisima i antologijama. Član je Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije. Živi u Mrkonjić Gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana