Пут знања и умјетности обасјан филологијом

Илијана Божић
Пут знања и умјетности обасјан филологијом

БАЊАЛУКА - Колико су књижевност, језик, култура и умјетност значајни за опстанак једног народа и друштва показују студенти и професори Филолошког факултета Универзитета у Бањалуци који се преданим трудом и залагањем боре да сачувају исконске вриједности.

Да удружени, креативност и воља могу да превазиђу све доказују многобројне књижевне вечери, умјетничке изложбе и радионице које су организоване на овом факултету, јер ни години пандемије нису дали да их обесхрабри.

В.д. декана Филолошког факултета Биљана Бабић казала је за “Глас Српске” да се значај културних догађаја које организује овај факултет огледа у додатном едуковању студената, ангажману за подизање њихових компетенција на виши ниво и каналисању њихових потенцијала у правцу личног и просперитета академске заједнице.

- Свијест младих о значају културе у Бањалуци, судећи по студентима, све је виталнија. Енергије и ентузијазма им не недостаје, а њихови професори и асистенти, са богатим професионалним искуством, имају довољно и спремности и воље да им буду путеводитељи - рекла је Бабићева.

Истакла је да су професори Филолошког факултета свјесни да инсистирајући на разноврсним садржајима формирају будуће филологе који ће по завршетку студија имати знатно боље компетенције.

- Подсјетићу на ријечи В. К. Тредијаковског “Филологија влада, умножава, афирмише… свуда свијетли и уједињује све науке и знања”. Због тога настојимо да у спектар обавезних факултетских активности укључимо и оне које његују културу, умјетност и традицију, као што су организовање изложби, предавања, радионица или семинара о актуелним темама - објаснила је Бабићева.

Према њеним ријечима вјетар у леђа даје им Ректорат Универзитета у Бањалуци.

- Галерија “Ђура Јакшић”, у оквиру зграде факултета, мјесто је гдје организујемо изложбе како афирмисаних умјетника и културних посленика тако и оних који тек треба да се докажу културној јавности. Будући да смо галеријски простор на почетку ове академске године обогатили мобилним изложбеним витринама, неријетко напоредо имамо и по двије изложбене поставке - навела је Бабићева.

Истакла је да се поред објекта факултета гради амфитеатар на отвореном, који ће омогућити реализацију културних, умјетничких и едукативних активности у новом амбијенту - на отвореном.

- Отишли смо и корак даље, па наше изложбе гостују у другим образовним установама и културним центрима. Тако је поставка о Чарлсу Дикенсу гостовала у ОШ “Ђура Јакшић” у Бањалуци. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију усмјерили смо се првенствено на домаће снаге када је ријеч о дешавањима уживо, те смо од октобра до јануара имали веома садржајне изложбе и предавања - казала је Бабићева.

Истакла је да је то је прије свега изложба сликара Перице Ивановића под називом “Ријеч и слика”, која је побудила изузетно интересовање међу студентима и свим запосленима.

- Тренутно је актуелна поставка “Писмена и словеса” професора и асистената који се баве дијахронијом српског језика и књижевности. А колико улажемо труда свједочи и претходна изложба најзначајнијих рјечника из фонда наше библиотеке под називом “Рјечник наш насушни” коју су заједно приредили наши студенти и професори - испричала је Бабићева.

Објаснила је да је један од љепших догађаја била “Барокна чајанка” коју су са великим ентузијазмом приредили у сарадњи са Академијом умјетности.

- Студенти су, уз шољицу чаја и звуке виолине, на различитим језицима који се изучавају на нашем факултету рецитовали стихове пјесника барокне књижевности - навела  је Бабићева.

Нагласила је да је Филолошки факултет пред новогодишње празнике угостио професора Љубомира Милутиновића те да је тада поведена дискусија са студентима која је показала да су будући филолози заинтересовани да што више науче о српској традицији.

Да је овај факултет спреман да пружи подршку младим ствараоцима свједочи и изложба  “Змијањски вез са потписом Филипа Савића”, студента Факултета безбједносних наука која је била представљена крајем прошле године.

О поставци је за “Глас Српске” говорио аутор  Филип Савић који је истакао да је изложба настала на приједлог професорице Биљане  Бабић.

- Змијањски вез је дио наше историје и традиције и као такав је битан за очување културе и идентитета српског народа на овим просторима. Сам по себи препознатљив јер се ради са тамно плавим концем на бијелој подлози, естетски је лијеп, може се комбиновати и са стиловима у модерној текстилној индустрији - рекао је Савић.

Ни обиљежавања Нове године према јулијанском календару није прошло незапажено, па су професори и студенти у сарадњи са музичком редакцијом Радија Републике Српске припремили листу најпопуларнијих поетских текстова за које су направљене композиције, а изашли су из пера наших чувених пјесника у периоду од 19. вијека до данас.

Планови

Бабићева је истакла да у овој години настављају са књижевно-кулинарском радионицом “По рецепту књижевника” започетом 2018. године.

- Први пут ове године, у духу руске академске традиције организоваћемо обиљежавање Дана студената или Татјаниног дана у сарадњи са Руским центром. Очекује нас промоција збирке “Ирске приче”, објављене прошле године у издању нашег факултета. У сарадњи са Филозофским факултетом припремамо израду прве тихе књиге (quiet book) као помоћног наставног средства, а у сарадњи са Шумарским факултетом изложбену поставку посвећену мотиву дрвета у књижевности - навела је Бабићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана