Put znanja i umjetnosti obasjan filologijom

Ilijana Božić
Put znanja i umjetnosti obasjan filologijom

BANjALUKA - Koliko su književnost, jezik, kultura i umjetnost značajni za opstanak jednog naroda i društva pokazuju studenti i profesori Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci koji se predanim trudom i zalaganjem bore da sačuvaju iskonske vrijednosti.

Da udruženi, kreativnost i volja mogu da prevaziđu sve dokazuju mnogobrojne književne večeri, umjetničke izložbe i radionice koje su organizovane na ovom fakultetu, jer ni godini pandemije nisu dali da ih obeshrabri.

V.d. dekana Filološkog fakulteta Biljana Babić kazala je za “Glas Srpske” da se značaj kulturnih događaja koje organizuje ovaj fakultet ogleda u dodatnom edukovanju studenata, angažmanu za podizanje njihovih kompetencija na viši nivo i kanalisanju njihovih potencijala u pravcu ličnog i prosperiteta akademske zajednice.

- Svijest mladih o značaju kulture u Banjaluci, sudeći po studentima, sve je vitalnija. Energije i entuzijazma im ne nedostaje, a njihovi profesori i asistenti, sa bogatim profesionalnim iskustvom, imaju dovoljno i spremnosti i volje da im budu putevoditelji - rekla je Babićeva.

Istakla je da su profesori Filološkog fakulteta svjesni da insistirajući na raznovrsnim sadržajima formiraju buduće filologe koji će po završetku studija imati znatno bolje kompetencije.

- Podsjetiću na riječi V. K. Tredijakovskog “Filologija vlada, umnožava, afirmiše… svuda svijetli i ujedinjuje sve nauke i znanja”. Zbog toga nastojimo da u spektar obaveznih fakultetskih aktivnosti uključimo i one koje njeguju kulturu, umjetnost i tradiciju, kao što su organizovanje izložbi, predavanja, radionica ili seminara o aktuelnim temama - objasnila je Babićeva.

Prema njenim riječima vjetar u leđa daje im Rektorat Univerziteta u Banjaluci.

- Galerija “Đura Jakšić”, u okviru zgrade fakulteta, mjesto je gdje organizujemo izložbe kako afirmisanih umjetnika i kulturnih poslenika tako i onih koji tek treba da se dokažu kulturnoj javnosti. Budući da smo galerijski prostor na početku ove akademske godine obogatili mobilnim izložbenim vitrinama, nerijetko naporedo imamo i po dvije izložbene postavke - navela je Babićeva.

Istakla je da se pored objekta fakulteta gradi amfiteatar na otvorenom, koji će omogućiti realizaciju kulturnih, umjetničkih i edukativnih aktivnosti u novom ambijentu - na otvorenom.

- Otišli smo i korak dalje, pa naše izložbe gostuju u drugim obrazovnim ustanovama i kulturnim centrima. Tako je postavka o Čarlsu Dikensu gostovala u OŠ “Đura Jakšić” u Banjaluci. Imajući u vidu epidemiološku situaciju usmjerili smo se prvenstveno na domaće snage kada je riječ o dešavanjima uživo, te smo od oktobra do januara imali veoma sadržajne izložbe i predavanja - kazala je Babićeva.

Istakla je da je to je prije svega izložba slikara Perice Ivanovića pod nazivom “Riječ i slika”, koja je pobudila izuzetno interesovanje među studentima i svim zaposlenima.

- Trenutno je aktuelna postavka “Pismena i slovesa” profesora i asistenata koji se bave dijahronijom srpskog jezika i književnosti. A koliko ulažemo truda svjedoči i prethodna izložba najznačajnijih rječnika iz fonda naše biblioteke pod nazivom “Rječnik naš nasušni” koju su zajedno priredili naši studenti i profesori - ispričala je Babićeva.

Objasnila je da je jedan od ljepših događaja bila “Barokna čajanka” koju su sa velikim entuzijazmom priredili u saradnji sa Akademijom umjetnosti.

- Studenti su, uz šoljicu čaja i zvuke violine, na različitim jezicima koji se izučavaju na našem fakultetu recitovali stihove pjesnika barokne književnosti - navela  je Babićeva.

Naglasila je da je Filološki fakultet pred novogodišnje praznike ugostio profesora Ljubomira Milutinovića te da je tada povedena diskusija sa studentima koja je pokazala da su budući filolozi zainteresovani da što više nauče o srpskoj tradiciji.

Da je ovaj fakultet spreman da pruži podršku mladim stvaraocima svjedoči i izložba  “Zmijanjski vez sa potpisom Filipa Savića”, studenta Fakulteta bezbjednosnih nauka koja je bila predstavljena krajem prošle godine.

O postavci je za “Glas Srpske” govorio autor  Filip Savić koji je istakao da je izložba nastala na prijedlog profesorice Biljane  Babić.

- Zmijanjski vez je dio naše istorije i tradicije i kao takav je bitan za očuvanje kulture i identiteta srpskog naroda na ovim prostorima. Sam po sebi prepoznatljiv jer se radi sa tamno plavim koncem na bijeloj podlozi, estetski je lijep, može se kombinovati i sa stilovima u modernoj tekstilnoj industriji - rekao je Savić.

Ni obilježavanja Nove godine prema julijanskom kalendaru nije prošlo nezapaženo, pa su profesori i studenti u saradnji sa muzičkom redakcijom Radija Republike Srpske pripremili listu najpopularnijih poetskih tekstova za koje su napravljene kompozicije, a izašli su iz pera naših čuvenih pjesnika u periodu od 19. vijeka do danas.

Planovi

Babićeva je istakla da u ovoj godini nastavljaju sa književno-kulinarskom radionicom “Po receptu književnika” započetom 2018. godine.

- Prvi put ove godine, u duhu ruske akademske tradicije organizovaćemo obilježavanje Dana studenata ili Tatjaninog dana u saradnji sa Ruskim centrom. Očekuje nas promocija zbirke “Irske priče”, objavljene prošle godine u izdanju našeg fakulteta. U saradnji sa Filozofskim fakultetom pripremamo izradu prve tihe knjige (quiet book) kao pomoćnog nastavnog sredstva, a u saradnji sa Šumarskim fakultetom izložbenu postavku posvećenu motivu drveta u književnosti - navela je Babićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana