“Први кадар” - културни мост који спаја Зворник и Источно Сарајево

Срна
“Први кадар” - културни мост који спаја Зворник и Источно Сарајево

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Међународни филмски фестивал “Први кадар” јединствена је умјетничка манифестација која као својеврсни “културни мост” спаја градове Источно Сарајево и Зворник, изјавио је данас Срни предсједник Организационог одбора фестивала Љубиша Ћосић.

“жПрви кадарж на најбољи могући начин реализује стратегију децентрализације културе Министарства просвјете и културе у Влади Републике Српске, а тај концепт подразумијева уједначен развој умјетничког стваралаштва, али и развој других културних дјелатности равномјерно на цијелом подручју Српске, како у њеним урбаним, тако и у руралним дијеловима”, рекао је Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.


Премијерним приказивањем у Републици Српској играног филма “Пијавице”, редитеља Драгана Маринковића у понедјељак, 11. новембра, у 19.00 часова у Зворнику ће свечано бити отворен 13. Међународни филмски фестивал “Први кадар” чији је овогодишњи мото “Да не види зло!”.

Премијери овог филма, снимљеног у продукцији “Зилион филма” из Београда, присуствоваће продуцент и глумац Лазар Ристовски, који је и специјални гост Фестивала, као и редитељ филма Драган Маринковић.

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је раније Срни да ће овогодишњи фестивал бити одржан од 11. до 16. новембра у Зворнику и Источном Сарајеву под мотом “Да не види зло!”, који је инспирисан народном изреком, али и тематским оквирима филмских остварења.

С обзиром да ће “Први кадар” бити одржан у два града, Штифанићева каже да и ове године настављају са мисијом децентрализације културе и филмске умјетности, чиме ће дати значајан допринос развоју филма и кинематографије у Републици Српској и БиХ.

Она наглашава значај едукације младе филмске публике кроз организоване посјете филмским пројекцијама и мастерклас предавања, а посебно истиче чињеницу да ће ове године град Зворник бити домаћин једном од највећих српских глумаца данашњице Лазару Ристовском.

У званичном такмичарском програму фестивала такмичиће се 33 филма из 16 земаља, који ће бити приказани у пет фестивалских селекција: “ фокусу” - Међународна селекција документарних филмова; “Екс ЈУ у фокусу” - Регионална селекција документарних филмова са екс Ју простора; “Кратке приче” - Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора; “Кључ за филм” - Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и “Нови погледи” - Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

“Ове године у фокусу Фестивала је човјек, његов однос према животу, умјетности и природи, његова лична и историјска борба, али и величанственост људске побједе и наших великана”, каже Штифанићева.

Она прецизира да ће у такмичарском програму фестивала ове године бити два дугометражна документарна филма номинована за престижну награду “Оскар”, али и студентски филмови који су номиновани за најзначајније филмско признање за кратки документарни филм ИДА, као и филмови који су добитници значајних филмских награда и признања.

Фестивалски жири ће радити у саставу: предсједник жирија режисер и декан Академије уметности Београд Драган Елчић, филмски критичар и директор Филмских сусрета Ниш Срђан Савић и режисер уредник документарног програма РТРС-а Бранко Лазић.

Едукативни и пратећи програм фестивала је у знаку филмског глумца, у чије име ће бити одржане двије промоције књига, као и мастерклас предавање “Основе глуме на филму”.

У плану је и промоција књига и издања о документарном филму, али и предавање о умјетности у доба ријалитија.

За најмлађе у Источном Сарајеву и Зворнику Фестивал ће у оквиру “Кидс фест” програма приказати избор најбољих анимираних филмова са Међународног фестивала анимираног филма “Константинов златник” из Ниша, као и анимиране филмове које су направили полазници Филмске школе “Првог кадра” прошле године у Зворнику.

“И ове године посебно је богат и занимљив вечерњи програм. Поред играног филма жПијавицеж, у оквиру фестивала, публика у Зворнику ће, прије београдске премијере, имати прилику да премијерно види играни филм жАјварж, редитеља Ане Марије Роси”, додаје Штифанићева.

Поводом 70 година од оснивања Југословенске кинотеке, Савјет фестивала “Први кадар” донио је одлуку да се “Лик кнеза Павла за допринос очувању филмске грађе и ширењу филмске културе” додијели овој значајној филмској установи.

Осим овог признања, фестивал ће на свечаној церемонији отварања уручити још два значајна признања: за развој фестивала и промоцију домаћег документарног филма у свијету.

Фестивал ће бити затворен у Источном Сарајеву свечаном додјелом награда и премијерним приказивањем играног филма “Пијавице” у овом граду.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе у Влади Републике Српске, а ову престижну манифестацију подржалису град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и РТРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана