“Prvi kadar” - kulturni most koji spaja Zvornik i Istočno Sarajevo

Srna
“Prvi kadar” - kulturni most koji spaja Zvornik i Istočno Sarajevo

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” jedinstvena je umjetnička manifestacija koja kao svojevrsni “kulturni most” spaja gradove Istočno Sarajevo i Zvornik, izjavio je danas Srni predsjednik Organizacionog odbora festivala Ljubiša Ćosić.

“žPrvi kadarž na najbolji mogući način realizuje strategiju decentralizacije kulture Ministarstva prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a taj koncept podrazumijeva ujednačen razvoj umjetničkog stvaralaštva, ali i razvoj drugih kulturnih djelatnosti ravnomjerno na cijelom području Srpske, kako u njenim urbanim, tako i u ruralnim dijelovima”, rekao je Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.


Premijernim prikazivanjem u Republici Srpskoj igranog filma “Pijavice”, reditelja Dragana Marinkovića u ponedjeljak, 11. novembra, u 19.00 časova u Zvorniku će svečano biti otvoren 13. Međunarodni filmski festival “Prvi kadar” čiji je ovogodišnji moto “Da ne vidi zlo!”.

Premijeri ovog filma, snimljenog u produkciji “Zilion filma” iz Beograda, prisustvovaće producent i glumac Lazar Ristovski, koji je i specijalni gost Festivala, kao i reditelj filma Dragan Marinković.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je ranije Srni da će ovogodišnji festival biti održan od 11. do 16. novembra u Zvorniku i Istočnom Sarajevu pod motom “Da ne vidi zlo!”, koji je inspirisan narodnom izrekom, ali i tematskim okvirima filmskih ostvarenja.

S obzirom da će “Prvi kadar” biti održan u dva grada, Štifanićeva kaže da i ove godine nastavljaju sa misijom decentralizacije kulture i filmske umjetnosti, čime će dati značajan doprinos razvoju filma i kinematografije u Republici Srpskoj i BiH.

Ona naglašava značaj edukacije mlade filmske publike kroz organizovane posjete filmskim projekcijama i masterklas predavanja, a posebno ističe činjenicu da će ove godine grad Zvornik biti domaćin jednom od najvećih srpskih glumaca današnjice Lazaru Ristovskom.

U zvaničnom takmičarskom programu festivala takmičiće se 33 filma iz 16 zemalja, koji će biti prikazani u pet festivalskih selekcija: “ fokusu” - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova; “Eks JU u fokusu” - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks Ju prostora; “Kratke priče” - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; “Ključ za film” - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i “Novi pogledi” - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

“Ove godine u fokusu Festivala je čovjek, njegov odnos prema životu, umjetnosti i prirodi, njegova lična i istorijska borba, ali i veličanstvenost ljudske pobjede i naših velikana”, kaže Štifanićeva.

Ona precizira da će u takmičarskom programu festivala ove godine biti dva dugometražna dokumentarna filma nominovana za prestižnu nagradu “Oskar”, ali i studentski filmovi koji su nominovani za najznačajnije filmsko priznanje za kratki dokumentarni film IDA, kao i filmovi koji su dobitnici značajnih filmskih nagrada i priznanja.

Festivalski žiri će raditi u sastavu: predsjednik žirija režiser i dekan Akademije umetnosti Beograd Dragan Elčić, filmski kritičar i direktor Filmskih susreta Niš Srđan Savić i režiser urednik dokumentarnog programa RTRS-a Branko Lazić.

Edukativni i prateći program festivala je u znaku filmskog glumca, u čije ime će biti održane dvije promocije knjiga, kao i masterklas predavanje “Osnove glume na filmu”.

U planu je i promocija knjiga i izdanja o dokumentarnom filmu, ali i predavanje o umjetnosti u doba rijalitija.

Za najmlađe u Istočnom Sarajevu i Zvorniku Festival će u okviru “Kids fest” programa prikazati izbor najboljih animiranih filmova sa Međunarodnog festivala animiranog filma “Konstantinov zlatnik” iz Niša, kao i animirane filmove koje su napravili polaznici Filmske škole “Prvog kadra” prošle godine u Zvorniku.

“I ove godine posebno je bogat i zanimljiv večernji program. Pored igranog filma žPijavicež, u okviru festivala, publika u Zvorniku će, prije beogradske premijere, imati priliku da premijerno vidi igrani film žAjvarž, reditelja Ane Marije Rosi”, dodaje Štifanićeva.

Povodom 70 godina od osnivanja Jugoslovenske kinoteke, Savjet festivala “Prvi kadar” donio je odluku da se “Lik kneza Pavla za doprinos očuvanju filmske građe i širenju filmske kulture” dodijeli ovoj značajnoj filmskoj ustanovi.

Osim ovog priznanja, festival će na svečanoj ceremoniji otvaranja uručiti još dva značajna priznanja: za razvoj festivala i promociju domaćeg dokumentarnog filma u svijetu.

Festival će biti zatvoren u Istočnom Sarajevu svečanom dodjelom nagrada i premijernim prikazivanjem igranog filma “Pijavice” u ovom gradu.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a ovu prestižnu manifestaciju podržalisu grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

Medijski pokrovitelji su Novinska agencija Republike Srpske - SRNA i RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana