“Простор тишине” у Банском двору: Приказ (не)видљивог свијета

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Значење празног простора или различитих простора у којем су одређене фигуре и елементи који су ту да би представили тишину, основа су изложбе “Простор тишине”, која је у уторак отворена у Банском двору.

Ова изложба отворена је у салону бана Светислава Тисе Милосављевића, а свечано ју је отворио директор ове установе Младен Матовић.

- Основни елемент је тишина, која је везивна материја тог неиспуњеног простора и онога што тај простор чини. Самом формом све слике нису уско повезане и не дјелују као кохерентне. Сматрам да се учесталим понављањем губи аура, тиме и доводи у питање истинитости дјела - навео је Поповић, који живи и ради у Источном Сарајеву, а сликарство је завршио 2017. године на Академији ликовних умјетности у Сарајеву.

Умјетник сликарством пропитује и изражава сопствена осјећања, емпатију, за коју наводи да је суштина или предуслов за истинско бављење било којом граном умјетности.

- Велики утицај на мене оставља неколицина умјетника као што су Ђорђо ди Кирико, Едвард Хопер, Ендру Вајет. Поред њихових дјела посебно ме привукла њихова естетика. Читајући одређене манифесте поменутих аутора наилазим на одређена подударања у поимању ствари, а самим тим и неко охрабрење да то што радим је на неки начин исправно. Специфичност атмосфере произлази из специфичног схватања простора - казао је умјетник, који је нагласио да се труди да слике садрже несвјесни план, не би ли се посматрач запитао одакле долази свјетлост или куда води пролаз.

Како је рекао, врата на сликама носе утисак неизвјесности.

- Призвук мистерије се ненаметљиво простире преко неколико елемената, дајући им одређену метафизичку визуру. Простор садржи сав наш познат и непознат свијет, видљив и невидљив. У ужем смислу, простор је удаљеност докле досеже поглед са представама облика, предмета и живих бића. Постоји празнина која није сасвим празна. Ваздушна маса, невидљива, а ипак присутна - додао је он.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана