"Прљави веш" отвара 47. сезону у Бањалучком студентском позоришту

Илијана Божић
"Прљави веш" отвара 47. сезону у Бањалучком студентском позоришту

БАЊАЛУКА - Представа "Прљави веш" редитеља Александра Пејаковића вечерас у 20.30 часова отвориће 47. сезону на Подрум сцени Бањалучког студентског позоришта.

Нова сезона носи назив "Стотка", а биће у знаку реализације стоте премијере у историји овог театра.

Директорица Бањалучког студентског позоришта Сања Војводић истакла је да је за јубиларну представу одабран комад "Тврђава" рађен према мотивима истоименог романа Мехмеда Меше Селимовића, а у режији Андреа Бенаље из Италије.

- Прва представа која ће бити изведена у новој сезони је култна комедија "Прљави веш". Поред редовног репертоара БСП-а учешће ће имати и поетско-музички студио "Џеп", гдје ће и ове године уредник програма бити пјесник и музичар Небојша Курузовић - објаснила је Војводићева.

Нагласила је да ће у новој сезони наступати и АКТ  "Алија Сиротановић" са популарним сатиричним скечевима.

- Цијена карата у 47. сезони износиће 10 КМ за професионалне и 2 КМ за амтерске представе, док ће појединачка студентска карта за све садржаје да кошта 2 КМ. Као и у протеклим сезонама бесплатан улаз ће бити за средњошколце, пензионере и студенте који организовано долазе на представе у Подрум сцену. Када су упитању гостовања, очекујемо да се ове године, након попуштања епидемиолошких мјера одазовемо позивима наших пријатеља из Калифорније и Сибира - казала је Војводићева.

Ова 47. сезона биће у знаку Међународног фестивала студентских позоришта "Кестенбуг", али и реализацији првог "Ликота феста" као успомене на идејног творца Студентског позоришта Боснимира, раније Живомира Личанина Ликоту. 

Директор фестивала "Кестенбург" Александар Пејаковић истакао је да ће пето издање "Кестенбурга" бити одржано од 19. фебруара до 19. јуна уз учешће глумаца са шест континената.

- Фестивал ће бити отворен ревијалном хокејашком утакмицом "Звезде" и "Партизана" у леденој дворани "Пионир" у Београду, а свечано затварање планирано је у сали Арт биоскопа Банског двора у Бањалуци. Први долазак студената глуме у Бањалуку очекује се у марту, а посљедњи у јуну како би биле поштоване све епидемиолошке мјере на граничним прелазима које произилазе из билатералних односа БиХ и земља из којих учесници долазе -рекао је он.

Објасио је да ће у такмичарском програму бити изведено 12 представа и то из Србије, Француске, Италије, Бугарске, Шри Ланке, Нигерије, Аустралије, Сједињених америчких држава,  Перуа и Ирана. 

- Фестивал ће имати и богат пратећи програм са 38 догађаја, од којих ће десет бити одржано у Београду, по један догађај у Ужицу, Бечу и Сан Франциску, а 25 пратећих садржаја биће одржано у Бањалуци - казао је он.

Према његовим ријечима један од најзначајнијих пратећих догађаја ће бити представа "Велеиздајнички процес у Бањалуци" која је настала у оквиру Књижевно-правног клуба Правног факултета под менторством професорице Правног факултета УНИБЛ Дијане Зрнић.  

Главне награде и ове године биће дјело луткарског умјетника Зорана Бјелошевића из Бањалуке, а фестивал ће и овај пут бити одлична прилика да се, поред културне промовишу и туристичке вриједности Бањалуке, а чији ће дио бити и "Ликота фест".

Директорица "Ликота феста" Николина Биланџија истакла је да ће ова манифестација бити одржана од 8. марта до 28. јула те да ће у умјетничком смислу повезивати Истру, Крајину и Београд, односно регије гдје је Живомир Личанин играо у представама.

- Репертоар фестивала обухватиће маратон представа из Беча, Алексинца и Бањалуке, поетско-музички кабаре "Ликота" у Подрум сцени, представу "Бревровизија" у Београду, као и ин мемориам који ће бити одржани у Ријеци  и Омишу - закључила је Биланџија.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана