"Prljavi veš" otvara 47. sezonu u Banjalučkom studentskom pozorištu

Ilijana Božić
"Prljavi veš" otvara 47. sezonu u Banjalučkom studentskom pozorištu

BANjALUKA - Predstava "Prljavi veš" reditelja Aleksandra Pejakovića večeras u 20.30 časova otvoriće 47. sezonu na Podrum sceni Banjalučkog studentskog pozorišta.

Nova sezona nosi naziv "Stotka", a biće u znaku realizacije stote premijere u istoriji ovog teatra.

Direktorica Banjalučkog studentskog pozorišta Sanja Vojvodić istakla je da je za jubilarnu predstavu odabran komad "Tvrđava" rađen prema motivima istoimenog romana Mehmeda Meše Selimovića, a u režiji Andrea Benalje iz Italije.

- Prva predstava koja će biti izvedena u novoj sezoni je kultna komedija "Prljavi veš". Pored redovnog repertoara BSP-a učešće će imati i poetsko-muzički studio "Džep", gdje će i ove godine urednik programa biti pjesnik i muzičar Nebojša Kuruzović - objasnila je Vojvodićeva.

Naglasila je da će u novoj sezoni nastupati i AKT  "Alija Sirotanović" sa popularnim satiričnim skečevima.

- Cijena karata u 47. sezoni iznosiće 10 KM za profesionalne i 2 KM za amterske predstave, dok će pojedinačka studentska karta za sve sadržaje da košta 2 KM. Kao i u proteklim sezonama besplatan ulaz će biti za srednjoškolce, penzionere i studente koji organizovano dolaze na predstave u Podrum scenu. Kada su upitanju gostovanja, očekujemo da se ove godine, nakon popuštanja epidemioloških mjera odazovemo pozivima naših prijatelja iz Kalifornije i Sibira - kazala je Vojvodićeva.

Ova 47. sezona biće u znaku Međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenbug", ali i realizaciji prvog "Likota festa" kao uspomene na idejnog tvorca Studentskog pozorišta Bosnimira, ranije Živomira Ličanina Likotu. 

Direktor festivala "Kestenburg" Aleksandar Pejaković istakao je da će peto izdanje "Kestenburga" biti održano od 19. februara do 19. juna uz učešće glumaca sa šest kontinenata.

- Festival će biti otvoren revijalnom hokejaškom utakmicom "Zvezde" i "Partizana" u ledenoj dvorani "Pionir" u Beogradu, a svečano zatvaranje planirano je u sali Art bioskopa Banskog dvora u Banjaluci. Prvi dolazak studenata glume u Banjaluku očekuje se u martu, a posljednji u junu kako bi bile poštovane sve epidemiološke mjere na graničnim prelazima koje proizilaze iz bilateralnih odnosa BiH i zemlja iz kojih učesnici dolaze -rekao je on.

Objasio je da će u takmičarskom programu biti izvedeno 12 predstava i to iz Srbije, Francuske, Italije, Bugarske, Šri Lanke, Nigerije, Australije, Sjedinjenih američkih država,  Perua i Irana. 

- Festival će imati i bogat prateći program sa 38 događaja, od kojih će deset biti održano u Beogradu, po jedan događaj u Užicu, Beču i San Francisku, a 25 pratećih sadržaja biće održano u Banjaluci - kazao je on.

Prema njegovim riječima jedan od najznačajnijih pratećih događaja će biti predstava "Veleizdajnički proces u Banjaluci" koja je nastala u okviru Književno-pravnog kluba Pravnog fakulteta pod mentorstvom profesorice Pravnog fakulteta UNIBL Dijane Zrnić.  

Glavne nagrade i ove godine biće djelo lutkarskog umjetnika Zorana Bjeloševića iz Banjaluke, a festival će i ovaj put biti odlična prilika da se, pored kulturne promovišu i turističke vrijednosti Banjaluke, a čiji će dio biti i "Likota fest".

Direktorica "Likota festa" Nikolina Bilandžija istakla je da će ova manifestacija biti održana od 8. marta do 28. jula te da će u umjetničkom smislu povezivati Istru, Krajinu i Beograd, odnosno regije gdje je Živomir Ličanin igrao u predstavama.

- Repertoar festivala obuhvatiće maraton predstava iz Beča, Aleksinca i Banjaluke, poetsko-muzički kabare "Likota" u Podrum sceni, predstavu "Brevrovizija" u Beogradu, kao i in memoriam koji će biti održani u Rijeci  i Omišu - zaključila je Bilandžija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana