Приказан документарни филм британског режисера о ријеци Сави

ГС
Приказан документарни филм британског режисера о ријеци Сави

БРОД - Дугометражни документарни филм британског режисера Метјуа Сомервила "Сава" приказан је у амфитеатру Средњошколског центра "Никола Тесла" у Броду.

Сава је седамдесетпетоминутни документарни филм о ријеци и путешествију низводно од њеног извора до ушћа, дужином од 990 километара, у којем Мира Фурлан, аутор сценарија и нарације, позајмљујући глас природи, односно ријеци Сави, води гледаоце кроз земље бивше Југославије упознајући их са људима који дијеле иста сјећања, снове и визије.

"Овим филмом желио сам показати како ријека Сава, најдужа ријека у бившој Југославији, још увијек повезује људе упркос новим границама", рекао је Сомервил.

Он је додао да је прије шест година и у Броду снимао кадрове за свој првијенац.

"Из Брода носим најбоље утиске. Током цијелог снимања, а касније и дружења, људи су били срдачни, пријатељски расположени и спремни да помогну у сваком тренутку", истакао је на синоћњој пројекцији овај млади британски режисер који има диплому документарног фотографа.

Филм је сниман на локацијама широм Словеније, Хрватске, БиХ и Србије, а режисерова фасцинација бившом државом и људима који живе уз ријеку Саву почела је његовом посјетом фестивалу "Егзит" у Новом Саду, када је провео одређено вријеме у разгледању региона и тада је почео да истражује историјат, политички и социјални живот народа.

Сомервил је 2013. године аутомобилом кренуо на пут од Лондона до Београда, кроз села и градове дуж ријеке Саве.

Филм је довршен 2021. године након осам година продукције.

Добро је прихваћен на филмским фестивалима у регији, а освојио је и бројне награде те дошао до публике у Аргентини, САД и Египту.

У склопу међународне филмске турнеје документарни филм "Сава" ће током септембра бити приказан публици у градовима и општинама кроз које протиче ријека Сава.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана