Prikazan dokumentarni film britanskog režisera o rijeci Savi

GS
Prikazan dokumentarni film britanskog režisera o rijeci Savi

BROD - Dugometražni dokumentarni film britanskog režisera Metjua Somervila "Sava" prikazan je u amfiteatru Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla" u Brodu.

Sava je sedamdesetpetominutni dokumentarni film o rijeci i putešestviju nizvodno od njenog izvora do ušća, dužinom od 990 kilometara, u kojem Mira Furlan, autor scenarija i naracije, pozajmljujući glas prirodi, odnosno rijeci Savi, vodi gledaoce kroz zemlje bivše Jugoslavije upoznajući ih sa ljudima koji dijele ista sjećanja, snove i vizije.

"Ovim filmom želio sam pokazati kako rijeka Sava, najduža rijeka u bivšoj Jugoslaviji, još uvijek povezuje ljude uprkos novim granicama", rekao je Somervil.

On je dodao da je prije šest godina i u Brodu snimao kadrove za svoj prvijenac.

"Iz Broda nosim najbolje utiske. Tokom cijelog snimanja, a kasnije i druženja, ljudi su bili srdačni, prijateljski raspoloženi i spremni da pomognu u svakom trenutku", istakao je na sinoćnjoj projekciji ovaj mladi britanski režiser koji ima diplomu dokumentarnog fotografa.

Film je sniman na lokacijama širom Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije, a režiserova fascinacija bivšom državom i ljudima koji žive uz rijeku Savu počela je njegovom posjetom festivalu "Egzit" u Novom Sadu, kada je proveo određeno vrijeme u razgledanju regiona i tada je počeo da istražuje istorijat, politički i socijalni život naroda.

Somervil je 2013. godine automobilom krenuo na put od Londona do Beograda, kroz sela i gradove duž rijeke Save.

Film je dovršen 2021. godine nakon osam godina produkcije.

Dobro je prihvaćen na filmskim festivalima u regiji, a osvojio je i brojne nagrade te došao do publike u Argentini, SAD i Egiptu.

U sklopu međunarodne filmske turneje dokumentarni film "Sava" će tokom septembra biti prikazan publici u gradovima i opštinama kroz koje protiče rijeka Sava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana