Преминуо академик Драгослав Михаиловић - писац, сценариста и драматург

Танјуг
Преминуо академик Драгослав Михаиловић - писац, сценариста и драматург

БЕОГРАД - Познати писац, сценариста и драматург, академик Драгослав Михаиловић, преминуо је у Београду у 93. години, потврђено је Танјугу у пишчевом окружењу.

Михајловић је био писац, романсијер, сценариста, драматург и редовни члан Српске академије наука и умјетности (САНУ).

Добитник је многих књижевних награда и признања.                             

Његов књижевни опус обухвата приповјетке, романе и драме. Дјела су му превођена на више европских језика.

Ријетко се дешава у књижевности, али Драгослав Михаиловић је успио да својим дјелом стекне поштовање и углед теоретичара, али истовремено и деценијама наклоност најшире публике.

Само за пет година било је 12 издања романа Кад су цветале тикве, књиге која је први пут објављена 1968. године.

Читав живот посветио је прози и још са седам и по година одлучио је да постане писац. Студирао је Филозофски факултет у Београду на Групи за југословенску књижевност и српскохрватски језик. Факултет је завршио 1957. године, али није успио да нађе стално запослење; често је мијењао посао.

 Михаиловић је тврдио да је дошао у сукоб с Управом државне безбједности (УДБА) пошто се побунио против хапшења својих другова, који су ухапшени због политичких вицева. Након тога, један сведок је изјавио да се Драгослав Михаиловић од самог почетка определио за резолуцију Информбироа, као и да је изјавио да је Тито „амерички шпијун” и да је партија „ликвидирала СКОЈ”.

Године 1949. избачен је из кандидатуре за члана Комунистичке партије Југославије, а 15. септембра 1950. је ухапшен. На Голи оток пребачен је 28. фебруара 1951. и тамо је провео 15 мјесеци. Његову биографију написао је Роберт Ходел Речи од мрамора, Драгослав Михаиловић – живот и дело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана