Preminuo akademik Dragoslav Mihailović - pisac, scenarista i dramaturg

Tanjug
Preminuo akademik Dragoslav Mihailović - pisac, scenarista i dramaturg

BEOGRAD - Poznati pisac, scenarista i dramaturg, akademik Dragoslav Mihailović, preminuo je u Beogradu u 93. godini, potvrđeno je Tanjugu u piščevom okruženju.

Mihajlović je bio pisac, romansijer, scenarista, dramaturg i redovni član Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU).

Dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.                             

Njegov književni opus obuhvata pripovjetke, romane i drame. Djela su mu prevođena na više evropskih jezika.

Rijetko se dešava u književnosti, ali Dragoslav Mihailović je uspio da svojim djelom stekne poštovanje i ugled teoretičara, ali istovremeno i decenijama naklonost najšire publike.

Samo za pet godina bilo je 12 izdanja romana Kad su cvetale tikve, knjige koja je prvi put objavljena 1968. godine.

Čitav život posvetio je prozi i još sa sedam i po godina odlučio je da postane pisac. Studirao je Filozofski fakultet u Beogradu na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik. Fakultet je završio 1957. godine, ali nije uspio da nađe stalno zaposlenje; često je mijenjao posao.

 Mihailović je tvrdio da je došao u sukob s Upravom državne bezbjednosti (UDBA) pošto se pobunio protiv hapšenja svojih drugova, koji su uhapšeni zbog političkih viceva. Nakon toga, jedan svedok je izjavio da se Dragoslav Mihailović od samog početka opredelio za rezoluciju Informbiroa, kao i da je izjavio da je Tito „američki špijun” i da je partija „likvidirala SKOJ”.

Godine 1949. izbačen je iz kandidature za člana Komunističke partije Jugoslavije, a 15. septembra 1950. je uhapšen. Na Goli otok prebačen je 28. februara 1951. i tamo je proveo 15 mjeseci. Njegovu biografiju napisao je Robert Hodel Reči od mramora, Dragoslav Mihailović – život i delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana