Преминула сликарка Љиљана Блажеска: Стварала просторе блиске небесима

Танјуг
Преминула сликарка Љиљана Блажеска: Стварала просторе блиске небесима

БЕОГРАД - Сликарка Љиљана Блажеска преминула је у Београду послије дуге и тешке болести.

Рођена је у Скопљу 1944. године. Завршила је Академију ликовних уметности и постдипломске студије у Београду, у класи професорке Љубице Цуце Сокић.

Рано дјетињство провела је у родном граду, одакле баштини снажну оријенталну традицију региона, као и особено митско насљеђе, обиљежено истовремено лиризмом и грубошћу.

По доласку у Београд с 11 година сучељава се с другачијом духовном климом, у приличној мјери средњоевропски оријентисаном, и спој та два утицаја обиљежио је њено сликарство одређеном креативном узнемиреношћу.

- Ти простори стварани и сачувани као уточиште - азил, чудноватим крилатим и једнооким бићима, принчевима и невестама, представљеним кроз јединствену поетику сведену на симболички сликарски језик лишен сваке баналне наративности. То је простор најближи небесима. То није херметички затворен свет сликарке, већ је отворен за свакога ко још сања, ко још, поред сликарке, може стећи кључ да у њега закорачи, за све оне који у уметности, још увек вапијући, трагају за узвишеним - за лепотом. То је и последње уточиште и за саму сликарку. За разлику од оне програмски прихваћене, пројектоване и орочене слободе, у овој безусловној се стално сагорева да би се заувек трајало - написао је о сликарству Блажеске Драгослав Павле Аксентијевић.

Љиљана Блажеска имала је више од 20 самосталних изложби, као и велики број групних излагања у земљи и иностранству. За своје радове добила је многобројне награде.

Била је дугогодишњи члан Удружења ликовних уметника Србије.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана