Preminula slikarka Ljiljana Blažeska: Stvarala prostore bliske nebesima

Tanjug
Preminula slikarka Ljiljana Blažeska: Stvarala prostore bliske nebesima

BEOGRAD - Slikarka Ljiljana Blažeska preminula je u Beogradu poslije duge i teške bolesti.

Rođena je u Skoplju 1944. godine. Završila je Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije u Beogradu, u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić.

Rano djetinjstvo provela je u rodnom gradu, odakle baštini snažnu orijentalnu tradiciju regiona, kao i osobeno mitsko nasljeđe, obilježeno istovremeno lirizmom i grubošću.

Po dolasku u Beograd s 11 godina sučeljava se s drugačijom duhovnom klimom, u priličnoj mjeri srednjoevropski orijentisanom, i spoj ta dva uticaja obilježio je njeno slikarstvo određenom kreativnom uznemirenošću.

- Ti prostori stvarani i sačuvani kao utočište - azil, čudnovatim krilatim i jednookim bićima, prinčevima i nevestama, predstavljenim kroz jedinstvenu poetiku svedenu na simbolički slikarski jezik lišen svake banalne narativnosti. To je prostor najbliži nebesima. To nije hermetički zatvoren svet slikarke, već je otvoren za svakoga ko još sanja, ko još, pored slikarke, može steći ključ da u njega zakorači, za sve one koji u umetnosti, još uvek vapijući, tragaju za uzvišenim - za lepotom. To je i poslednje utočište i za samu slikarku. Za razliku od one programski prihvaćene, projektovane i oročene slobode, u ovoj bezuslovnoj se stalno sagoreva da bi se zauvek trajalo - napisao je o slikarstvu Blažeske Dragoslav Pavle Aksentijević.

Ljiljana Blažeska imala je više od 20 samostalnih izložbi, kao i veliki broj grupnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Za svoje radove dobila je mnogobrojne nagrade.

Bila je dugogodišnji član Udruženja likovnih umetnika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana