Преминула Радмила Милентијевић

ГС
Преминула Радмила Милентијевић

ЊУЈОРК - Професор Радмила Милентијевић, писац, историчар, бивши министар у Влади Савезне Републике Југославије и Влади Србије преминула је у Њујорку у 91. години.

"Радмила Милентијевиcћ, дугогодишњи члан Саборног храма Светог Саве у Њујорку, професор, писац, историчар, бивши министар у СР Југославији и Србији, упокојила се у Њујорку 20. септембра, у 91. години", рекао је за Танјуг протојереј ставрофор Живојин Јаковљевић из Њујорка.

Детаљи везани за датум помена у Њујорку и опела у Саборном храму у Београду биће, како је додао, накнадно објављени. 

Радмила Милентијевић рођена је 27. октобра 1931. године у Азањи код Смедеревске Паланке, била је професор емеритус на Градском колеџу у Њујорку. Већи дио живота провела је у Америци. 

Докторирала је 1970. године на Универзитету Колумбија. Била је професор на Градском колеџу у Њујорку, где је предавала савремену европску историју. 

Била је министарка без портфеља 1992. у Влади СР Југославије у време Милана Паниćа и министарка информисања 1997-1998 у Влади Србије коју је водио Мирко Марјановић. 

Патријарх српски Иринеј одликовао ју је 27. октобра 2015. у Азањи орденом Светога Саве другог степена, као великом добротвору Свете Саборне и Апостолске Цркве. Бавила се хуманитарним радом и била добротвор.

"Проф. др Радмила Милентијевић је и велики добротвор Саборне цркве у Београду, Првог београдског пјевачког друштва, као и бројних српских православних светиња, међу којима има и оних које је дословно спасила од историјског пропадања и заборава", наведено је на сајту Саборне цркве. 

Била је ктитор-задужбинар је Спомен храма Светог Саве на Врацару, бенефактор Саборне цркве Светог Саве у Њујорку, добротвор Цркве Свете Петке Парскеве у Бондију ( Француска), Српског културног центра у Решици (Румунија), САНУ, Народног музеја, Вукове задужбине, Матице српске... 

У Азањи је водила обнову храма Светих врача Козме и Дамјана и подигла парохијски дом као своју задужбину, а у Влашком Долу културни центар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана