Preminula Radmila Milentijević

GS
Preminula Radmila Milentijević

NjUJORK - Profesor Radmila Milentijević, pisac, istoričar, bivši ministar u Vladi Savezne Republike Jugoslavije i Vladi Srbije preminula je u Njujorku u 91. godini.

"Radmila Milentijevicć, dugogodišnji član Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku, profesor, pisac, istoričar, bivši ministar u SR Jugoslaviji i Srbiji, upokojila se u Njujorku 20. septembra, u 91. godini", rekao je za Tanjug protojerej stavrofor Živojin Jakovljević iz Njujorka.

Detalji vezani za datum pomena u Njujorku i opela u Sabornom hramu u Beogradu biće, kako je dodao, naknadno objavljeni. 

Radmila Milentijević rođena je 27. oktobra 1931. godine u Azanji kod Smederevske Palanke, bila je profesor emeritus na Gradskom koledžu u Njujorku. Veći dio života provela je u Americi. 

Doktorirala je 1970. godine na Univerzitetu Kolumbija. Bila je profesor na Gradskom koledžu u Njujorku, gde je predavala savremenu evropsku istoriju. 

Bila je ministarka bez portfelja 1992. u Vladi SR Jugoslavije u vreme Milana Panića i ministarka informisanja 1997-1998 u Vladi Srbije koju je vodio Mirko Marjanović. 

Patrijarh srpski Irinej odlikovao ju je 27. oktobra 2015. u Azanji ordenom Svetoga Save drugog stepena, kao velikom dobrotvoru Svete Saborne i Apostolske Crkve. Bavila se humanitarnim radom i bila dobrotvor.

"Prof. dr Radmila Milentijević je i veliki dobrotvor Saborne crkve u Beogradu, Prvog beogradskog pjevačkog društva, kao i brojnih srpskih pravoslavnih svetinja, među kojima ima i onih koje je doslovno spasila od istorijskog propadanja i zaborava", navedeno je na sajtu Saborne crkve. 

Bila je ktitor-zadužbinar je Spomen hrama Svetog Save na Vracaru, benefaktor Saborne crkve Svetog Save u Njujorku, dobrotvor Crkve Svete Petke Parskeve u Bondiju ( Francuska), Srpskog kulturnog centra u Rešici (Rumunija), SANU, Narodnog muzeja, Vukove zadužbine, Matice srpske... 

U Azanji je vodila obnovu hrama Svetih vrača Kozme i Damjana i podigla parohijski dom kao svoju zadužbinu, a u Vlaškom Dolu kulturni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana