Представљен рјечник бањачког језика

Срна
Представљен рјечник бањачког језика

Сребреница - У оквиру традиционалне културно-спортске манифестације “Дани Сребренице”, данас је представљен “Бањачки рјечник” аутора Радомира Павловића, а ријеч је о језику који су измислили и користили мајстори - неимари са Осата, регије око Скелана и Сребренице и који ће бити предложен за уврштавање на листу нематеријалне културне баштине Унеска.

Павловић је рекао да овај језик није богат, али је био веома значајан за бањаке - мајсторе из Осата и омогућавао им је слободну комуникацију и сигурност да их нико неће разумјети и омести у одређеним намјерама. “Рјечник се састоји од нешто више од 300 ријечи, те реченица којима су се најчешће градитељи /дунђери/ користили приликом извођења својих неимарских радова широм бивше Југославије. Одлучио сам се да објавим овај рјечник упркос противљењу многих, јер је све мање бањака и да остане сјећање на њих и дио културе српског народа овог краја”, рекао је Павловић, који је директор Националног парка “Дрина”.

Предсједник сребреничког Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Драги Јовановић рекао је да су подручје Осата и околина познати по градитељима који су користили бањачки језик на градилиштима, али нико га није користио у свом домаћинству.

“То је био чисто еснафски језик са почетка 20. вијека и више аутора га помиње у својим радовима”, рекао је Јовановић и појаснио да жене нису знале значење ријечи бањачког језика и да је његов отац био бањак, али никада у кући није изговорио ниједну ријеч из тог “тајног” језика којим су се служили на градилиштима.

“Бањачки језик” или говор нема своју граматику и правопис и ово је први покушај да се ријечи, односно појмови из тог говора сакупе и објаве у рјечнику, чему се противе појединци који се још баве грађевинским пословима и сезонски печалбаре.

Надлежна комисија Републике Српске ће ове године предложити да “бањачки језик”, као јединствено културно нематеријално благо, буде уврштен на листу свјетске баштине Унеска, попут “змијањског веза”.

Након рјечника, представљене су природне љепоте и културно-историјско насљеђе Сребренице као потенцијали за привлачење туриста и развој туризма.

Ученици првих разреда основних школа из Сребренице упознали су се данас, у оквиру манифестације “Дани Сребренице”, о раду установа културе и туристичким потенцијалима ове локалне заједнице.

Првачићи су у “Кући добрих тонова” присуствовали кратком музичком програму који су полазници музичке школе приредили за њих, затим су посјетили Народну библиотеку и Завичајни музеј.

Организована је и шетња до излетишта код изворишта сребреничке љековите воде Губер.

На крају данашњег програма одржано је такмичење малих пјевача аматера “Звјездице Сребренице” и уручене награде најбољим вокалним солистима.

“Дани Сребренице” почели су 24. маја, а биће завршени 6. јуна обиљежавањем Дана Народне библиотеке у овом мјесту и уручењем награда ауторима најбољих литерарних, ликовних и фото-радова који су стигли на конкурсе расписане поводом ове манифестације и Дана библиотеке.

Програм манифестације биће настављен сутра представљањем стваралаштва и постигнућа ученика овдашњег Средњошколског центра и спортским такмичењима средњошколаца, те извођењем представе “Херој нације” коју ће одиграти глумци Аматерског позоришта из Љубовије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана