Predstavljen rječnik banjačkog jezika

Srna
Predstavljen rječnik banjačkog jezika

Srebrenica - U okviru tradicionalne kulturno-sportske manifestacije “Dani Srebrenice”, danas je predstavljen “Banjački rječnik” autora Radomira Pavlovića, a riječ je o jeziku koji su izmislili i koristili majstori - neimari sa Osata, regije oko Skelana i Srebrenice i koji će biti predložen za uvrštavanje na listu nematerijalne kulturne baštine Uneska.

Pavlović je rekao da ovaj jezik nije bogat, ali je bio veoma značajan za banjake - majstore iz Osata i omogućavao im je slobodnu komunikaciju i sigurnost da ih niko neće razumjeti i omesti u određenim namjerama. “Rječnik se sastoji od nešto više od 300 riječi, te rečenica kojima su se najčešće graditelji /dunđeri/ koristili prilikom izvođenja svojih neimarskih radova širom bivše Jugoslavije. Odlučio sam se da objavim ovaj rječnik uprkos protivljenju mnogih, jer je sve manje banjaka i da ostane sjećanje na njih i dio kulture srpskog naroda ovog kraja”, rekao je Pavlović, koji je direktor Nacionalnog parka “Drina”.

Predsjednik srebreničkog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Dragi Jovanović rekao je da su područje Osata i okolina poznati po graditeljima koji su koristili banjački jezik na gradilištima, ali niko ga nije koristio u svom domaćinstvu.

“To je bio čisto esnafski jezik sa početka 20. vijeka i više autora ga pominje u svojim radovima”, rekao je Jovanović i pojasnio da žene nisu znale značenje riječi banjačkog jezika i da je njegov otac bio banjak, ali nikada u kući nije izgovorio nijednu riječ iz tog “tajnog” jezika kojim su se služili na gradilištima.

“Banjački jezik” ili govor nema svoju gramatiku i pravopis i ovo je prvi pokušaj da se riječi, odnosno pojmovi iz tog govora sakupe i objave u rječniku, čemu se protive pojedinci koji se još bave građevinskim poslovima i sezonski pečalbare.

Nadležna komisija Republike Srpske će ove godine predložiti da “banjački jezik”, kao jedinstveno kulturno nematerijalno blago, bude uvršten na listu svjetske baštine Uneska, poput “zmijanjskog veza”.

Nakon rječnika, predstavljene su prirodne ljepote i kulturno-istorijsko nasljeđe Srebrenice kao potencijali za privlačenje turista i razvoj turizma.

Učenici prvih razreda osnovnih škola iz Srebrenice upoznali su se danas, u okviru manifestacije “Dani Srebrenice”, o radu ustanova kulture i turističkim potencijalima ove lokalne zajednice.

Prvačići su u “Kući dobrih tonova” prisustvovali kratkom muzičkom programu koji su polaznici muzičke škole priredili za njih, zatim su posjetili Narodnu biblioteku i Zavičajni muzej.

Organizovana je i šetnja do izletišta kod izvorišta srebreničke ljekovite vode Guber.

Na kraju današnjeg programa održano je takmičenje malih pjevača amatera “Zvjezdice Srebrenice” i uručene nagrade najboljim vokalnim solistima.

“Dani Srebrenice” počeli su 24. maja, a biće završeni 6. juna obilježavanjem Dana Narodne biblioteke u ovom mjestu i uručenjem nagrada autorima najboljih literarnih, likovnih i foto-radova koji su stigli na konkurse raspisane povodom ove manifestacije i Dana biblioteke.

Program manifestacije biće nastavljen sutra predstavljanjem stvaralaštva i postignuća učenika ovdašnjeg Srednjoškolskog centra i sportskim takmičenjima srednjoškolaca, te izvođenjem predstave “Heroj nacije” koju će odigrati glumci Amaterskog pozorišta iz Ljubovije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo čuveni režiser
Preminuo čuveni režiser
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana