Представљeн дигитални пројекат “Временска линија”: Обједињена историја српске културе

Илијана Божић
Представљeн дигитални пројекат “Временска линија”: Обједињена историја српске културе

БАЊАЛУКА - “Временска линија културе Републике Србије и Срба ван матице” назив је дигиталног пројекта који је јуче представљен у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Ријеч је о програму покренутом на иницијативу Министарства културе и информисања Републике Србије, а који реализује Завод за проучавање културног развитка из Београда, истакла је директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић Зечић.

- Пројекат подразумијева портал који обједињује личности, догађаје и објекте из српске културе од праисторије до данашњих дана. Идеја је да поред тога програм доведе до дијалога, да заинтересује људе, те да покаже ширину, континуитет и разноликост српске културе - рекла је Петровић Зечић и додала да се ради о јединственом српском културном простору.

Нагласила је да се нада да ће послије ове презентације бити познате информације о томе како се  Република Српска са својим личностима, догађајима и објектима може придружити овом порталу.

Директор Завода за проучавање културног развитка Вук Вукићевић истакао је да је “Временска линија” представљена путем интернет сајта који је посебно дизајниран и прилагођен садржајима.

- Поред  претраживања по различитим критеријумима постоји могућност прегледа фотографија, аудио и визуелних материјала. Такође, ту је и могућност одређивања посебних тагова, а то је нешто што омогућава да најмлађи буду циљна група која ће моћи да прати развој “Временске линије” - објаснио је Вукићевић.

Додао је да “Временска линија” тренутно броји 1.800 различитих одредница.

- Важно је да је интерактивна и отворена тако да је свим заинтересованим омогућено да пошаљу своје предлоге одредница. У плану је њено проширење тако да сви субјекти, установе и појединци могу  да шаљу све оно за шта мисле да је важно за српску културу. Ми ћемо радо прегледати све материјале и обогатити садржаје који већ постоји на интернет сајту временскалинија.рс - казао је Вукићевић.

Нагласио је да су представљене биографије најважнијих личности почевши од Вука Караџића, Петра Кочића, српског нобеловца Иве Андрића па до савремених.

- Приказан је и глумачки пут Милене Дравић, а може се видети и како су одређене године изгледали Бемус, Битеф или Фест.  Идеја је да се покаже  континуитет и богатство комплетне културе Србије и Срба ван матице. Одреднице су везане за културно наслеђе, за уметност и савремене и традиционалне догађаје. Желимо да се “Временска линија” приближи  садашњем тренутку и да се подстакне разговор о култури и уметности међу млађим генерацијама - закључио је Вукићевић.

Сајт је 15. јанура представљен у Министарству културе и  информисања Републике Србије и налази се у оквиру претраживача културног наслеђа пројекта које такође развија поменуто министарство и доступан је свима.

Простор

Помоћница министра просвјете и културе РС Тања Ђаковић истакла је да је раније потписана декларација о јединственом културном простору  између Министарства културе и информисања  Србије и Министарства просвјете и културе РС произвела низ заједничких  културних догађаја.

- Прије свега мислимо о форуму о ћирилици и његовању српског културног идентитета. Ти су и бројне изложбе које су организовали Архив РС  и Педагошки музеј у Београду, а који се такође односио на школство. Сви пројекти су имали за циљ да покажу да је у питању јединствен културни простор  који  раздваја Дрина, а спајају  духовност и снага српског народа - казала је Ђаковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана