Predstavljen digitalni projekat “Vremenska linija”: Objedinjena istorija srpske kulture

Ilijana Božić
Predstavljen digitalni projekat “Vremenska linija”: Objedinjena istorija srpske kulture

BANjALUKA - “Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice” naziv je digitalnog projekta koji je juče predstavljen u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Riječ je o programu pokrenutom na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a koji realizuje Zavod za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda, istakla je direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović Zečić.

- Projekat podrazumijeva portal koji objedinjuje ličnosti, događaje i objekte iz srpske kulture od praistorije do današnjih dana. Ideja je da pored toga program dovede do dijaloga, da zainteresuje ljude, te da pokaže širinu, kontinuitet i raznolikost srpske kulture - rekla je Petrović Zečić i dodala da se radi o jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru.

Naglasila je da se nada da će poslije ove prezentacije biti poznate informacije o tome kako se  Republika Srpska sa svojim ličnostima, događajima i objektima može pridružiti ovom portalu.

Direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Vuk Vukićević istakao je da je “Vremenska linija” predstavljena putem internet sajta koji je posebno dizajniran i prilagođen sadržajima.

- Pored  pretraživanja po različitim kriterijumima postoji mogućnost pregleda fotografija, audio i vizuelnih materijala. Takođe, tu je i mogućnost određivanja posebnih tagova, a to je nešto što omogućava da najmlađi budu ciljna grupa koja će moći da prati razvoj “Vremenske linije” - objasnio je Vukićević.

Dodao je da “Vremenska linija” trenutno broji 1.800 različitih odrednica.

- Važno je da je interaktivna i otvorena tako da je svim zainteresovanim omogućeno da pošalju svoje predloge odrednica. U planu je njeno proširenje tako da svi subjekti, ustanove i pojedinci mogu  da šalju sve ono za šta misle da je važno za srpsku kulturu. Mi ćemo rado pregledati sve materijale i obogatiti sadržaje koji već postoji na internet sajtu vremenskalinija.rs - kazao je Vukićević.

Naglasio je da su predstavljene biografije najvažnijih ličnosti počevši od Vuka Karadžića, Petra Kočića, srpskog nobelovca Ive Andrića pa do savremenih.

- Prikazan je i glumački put Milene Dravić, a može se videti i kako su određene godine izgledali Bemus, Bitef ili Fest.  Ideja je da se pokaže  kontinuitet i bogatstvo kompletne kulture Srbije i Srba van matice. Odrednice su vezane za kulturno nasleđe, za umetnost i savremene i tradicionalne događaje. Želimo da se “Vremenska linija” približi  sadašnjem trenutku i da se podstakne razgovor o kulturi i umetnosti među mlađim generacijama - zaključio je Vukićević.

Sajt je 15. janura predstavljen u Ministarstvu kulture i  informisanja Republike Srbije i nalazi se u okviru pretraživača kulturnog nasleđa projekta koje takođe razvija pomenuto ministarstvo i dostupan je svima.

Prostor

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković istakla je da je ranije potpisana deklaracija o jedinstvenom kulturnom prostoru  između Ministarstva kulture i informisanja  Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture RS proizvela niz zajedničkih  kulturnih događaja.

- Prije svega mislimo o forumu o ćirilici i njegovanju srpskog kulturnog identiteta. Ti su i brojne izložbe koje su organizovali Arhiv RS  i Pedagoški muzej u Beogradu, a koji se takođe odnosio na školstvo. Svi projekti su imali za cilj da pokažu da je u pitanju jedinstven kulturni prostor  koji  razdvaja Drina, a spajaju  duhovnost i snaga srpskog naroda - kazala je Đakovićeva.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana