Поставка “Зверје и паперје” од вечерас у Банском двору: С друге стране свакодневице

Миланка Митрић
Поставка “Зверје и паперје” од вечерас у Банском двору: С друге стране свакодневице

БАЊАЛУКА - “Зверје и паперје” назив је заједничке изложбе тројице академских сликара - Марка Кусмука, Дамјана Ковачевића и Владимира Лалића, која ће вечерас јавности бити представљена у Банском двору.

Своју сарадњу ова неформална умјетничка група започела је у београдској галерији “Сањај” изложбом “Трагачи (Снова)”, а наставила поставком која ће бити отворена вечерас у 19 часова.

Сваки аутор представиће се радовима по којима је препознатљив, а посјетиоцима ће открити свијет који се дешава иза свакодневног и појавног.

- Својеврсни дијалог који се успоставља унутар простора који су “запоселе” напете личне визије отвара немерљиве могућности поновног ишчитавања и идентификовања са естетско-поетским ликовним исказима Кусмука, Ковачевића и Лалића - забиљежила је о њиховим радовима Селена Андрић.

Како је навела, што се поставке тиче, посебно изазовно је било сагледати контекст у којем се унутрашње представе материјализују у умјетничко дјело, а сваки аутор је самостално градио и надограђивао свој микросистем, чији темељи леже на контрапунктовима реалног и надреалног, конструкције и деконструкције, физичког и метафизичког.

- На трагу кретања кроз уметничке вртове заводљивости и задовољства, а у потрази за заједничком нити која “држи” Кусмука, Ковачевића и Лалића у истој равни, стиже се до тачке у којој се детектује њихова блискост естетици “ружног”, потреба за стварањем фиктивног света сугестивног карактера, наглашене чулности и експресивности. Склони вишезначностима, они своје призоре граде слојевитим и прецизним (раз)откривањем подсистема који чине јединствен систем - човека - додаје она и биљежи да су резултати реферирања на универзалне теме одређени приказима различитих врста дезинтеграција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана