Postavka “Zverje i paperje” od večeras u Banskom dvoru: S druge strane svakodnevice

Milanka Mitrić
Postavka “Zverje i paperje” od večeras u Banskom dvoru: S druge strane svakodnevice

BANjALUKA - “Zverje i paperje” naziv je zajedničke izložbe trojice akademskih slikara - Marka Kusmuka, Damjana Kovačevića i Vladimira Lalića, koja će večeras javnosti biti predstavljena u Banskom dvoru.

Svoju saradnju ova neformalna umjetnička grupa započela je u beogradskoj galeriji “Sanjaj” izložbom “Tragači (Snova)”, a nastavila postavkom koja će biti otvorena večeras u 19 časova.

Svaki autor predstaviće se radovima po kojima je prepoznatljiv, a posjetiocima će otkriti svijet koji se dešava iza svakodnevnog i pojavnog.

- Svojevrsni dijalog koji se uspostavlja unutar prostora koji su “zaposele” napete lične vizije otvara nemerljive mogućnosti ponovnog iščitavanja i identifikovanja sa estetsko-poetskim likovnim iskazima Kusmuka, Kovačevića i Lalića - zabilježila je o njihovim radovima Selena Andrić.

Kako je navela, što se postavke tiče, posebno izazovno je bilo sagledati kontekst u kojem se unutrašnje predstave materijalizuju u umjetničko djelo, a svaki autor je samostalno gradio i nadograđivao svoj mikrosistem, čiji temelji leže na kontrapunktovima realnog i nadrealnog, konstrukcije i dekonstrukcije, fizičkog i metafizičkog.

- Na tragu kretanja kroz umetničke vrtove zavodljivosti i zadovoljstva, a u potrazi za zajedničkom niti koja “drži” Kusmuka, Kovačevića i Lalića u istoj ravni, stiže se do tačke u kojoj se detektuje njihova bliskost estetici “ružnog”, potreba za stvaranjem fiktivnog sveta sugestivnog karaktera, naglašene čulnosti i ekspresivnosti. Skloni višeznačnostima, oni svoje prizore grade slojevitim i preciznim (raz)otkrivanjem podsistema koji čine jedinstven sistem - čoveka - dodaje ona i bilježi da su rezultati referiranja na univerzalne teme određeni prikazima različitih vrsta dezintegracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana