Поставка радова “БољеТи” Дајане Недић од сутра у Банском двору: Графике инспирисане музиком

М. М.
Поставка радова “БољеТи” Дајане Недић од сутра у Банском двору: Графике инспирисане музиком

БАЊАЛУКА - Изложба графика “БољеТи” Дајане Недић, добитнице Плакете Банског двора за 2019/20. годину, биће отворена сутра у малом изложбеном салону ове установе.

- “БољеТи” је серија мојих радова инспирисаних музиком, тренуцима које сам уз њу проживјела, која ми је обиљежила дио живота, учинила да им се потпуно предам и да уз њих нестанем. Музика енергична, а опет, има унутрашњи мир и носи поруку. Једноставно сам пожељела да свој доживљај уловим и забиљежим. Било је потпуно природно да се манифестује кроз чисто кретање и ритам. Апстрактна умјетност као визуелни еквивалент музици лишена је наративног момента; слика сажима све тренутке у једну садашњост - бесконачни тренутак, а ипак кроз њу, посматрајући је, можемо да их проживљавамо по сопственом унутрашњем навођењу - навела је ауторка Дајана Недић.

Плакета Банског двора је награда која се сваке године додјељује најбољим студентима завршних година Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, а циљ јој је промовисање и афирмација младих и талентованих умјетника.

- Серија графичких листова Дајане Недић под називом “БољеТи” настала је као резултат интензивног саживљавања са музиком и поезијом групе “Бјесови”. Међуодноси музике, текста и огледања ауторкиног личног искуства произвели су импулсе - знакове набијене ритмом и осјећањима. Она нам даје увид у своју интиму, коју ћемо осјетити уколико мало застанемо и пустимо да нас поведу токови облика.

Редослиједом корака: импулс - знак - матрица - графички лист, она са сваком формом понавља процес космичког стварања. Из празнине настаје импулс, од неличног - лично, а тренутак претвара у трајање - навео је професор Милан Крајновић о њеним радовима.

Изложба ће бити отворена у 19 часова, а због тренутне епидемиолошке ситуације број посјетилаца је ограничен. Ношење маске је обавезно. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана