Postavka radova “BoljeTi” Dajane Nedić od sutra u Banskom dvoru: Grafike inspirisane muzikom

M. M.
Postavka radova “BoljeTi” Dajane Nedić od sutra u Banskom dvoru: Grafike inspirisane muzikom

BANjALUKA - Izložba grafika “BoljeTi” Dajane Nedić, dobitnice Plakete Banskog dvora za 2019/20. godinu, biće otvorena sutra u malom izložbenom salonu ove ustanove.

- “BoljeTi” je serija mojih radova inspirisanih muzikom, trenucima koje sam uz nju proživjela, koja mi je obilježila dio života, učinila da im se potpuno predam i da uz njih nestanem. Muzika energična, a opet, ima unutrašnji mir i nosi poruku. Jednostavno sam poželjela da svoj doživljaj ulovim i zabilježim. Bilo je potpuno prirodno da se manifestuje kroz čisto kretanje i ritam. Apstraktna umjetnost kao vizuelni ekvivalent muzici lišena je narativnog momenta; slika sažima sve trenutke u jednu sadašnjost - beskonačni trenutak, a ipak kroz nju, posmatrajući je, možemo da ih proživljavamo po sopstvenom unutrašnjem navođenju - navela je autorka Dajana Nedić.

Plaketa Banskog dvora je nagrada koja se svake godine dodjeljuje najboljim studentima završnih godina Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, a cilj joj je promovisanje i afirmacija mladih i talentovanih umjetnika.

- Serija grafičkih listova Dajane Nedić pod nazivom “BoljeTi” nastala je kao rezultat intenzivnog saživljavanja sa muzikom i poezijom grupe “Bjesovi”. Međuodnosi muzike, teksta i ogledanja autorkinog ličnog iskustva proizveli su impulse - znakove nabijene ritmom i osjećanjima. Ona nam daje uvid u svoju intimu, koju ćemo osjetiti ukoliko malo zastanemo i pustimo da nas povedu tokovi oblika.

Redoslijedom koraka: impuls - znak - matrica - grafički list, ona sa svakom formom ponavlja proces kosmičkog stvaranja. Iz praznine nastaje impuls, od neličnog - lično, a trenutak pretvara u trajanje - naveo je profesor Milan Krajnović o njenim radovima.

Izložba će biti otvorena u 19 časova, a zbog trenutne epidemiološke situacije broj posjetilaca je ograničen. Nošenje maske je obavezno. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana