Поставка дјела Жељка Опачка од сутра у Музеју савремене умјетности РС: “Бунт и слобода” у свим фазама

Миланка Митрић
Поставка дјела Жељка Опачка од сутра у Музеју савремене умјетности РС: “Бунт и слобода” у свим фазама

БАЊАЛУКА - Колекција Музеја савремене умјетности Републике недавно је обогаћена дјелима Жељка Опачка, а с циљем представљања опуса овог умјетника јавности, ова установа приредила је изложбу “Бунт и слобода”, која ће бити отворена сутра у 19 часова.

Ова поклон-збирка обухвата 1.533 дјела, настала током осамдесетих година прошлог вијека.

- Састоји се од 106 слика (уља на платну и акрилика на платну, текстилу и лесониту), 1.302 цртежа (комбинованих техника на папиру), 45 колажа, четири пастела и 76 графика, дарованих са жељом да се као цјелина трајно чувају у граду у којем је умјетник рођен, гдје је провео младост и прве деценије свога умјетничког стварања - наведено је у предговору директорице Музеја савремене умјетности РС Сарите Вујковић.

Како она наводи, реализовањем ове изложбе желе да захвале умјетнику на овом гесту, који допуњује музејску колекцију.

- Поклоњена дјела била су дио приватне умјетникове колекције и већим дијелом до сада нису излагана. Изложба представља стручну селекцију више кустоскиње Жане Вукичевић, а прати бројне фазе кроз које је умјетник пролазио, медијске тенденције и тематске преокупације. Изабрана дјела пружају увид у цјелину која говори о живој и динамичној бањалучкој сцени, свјесној сопствених вриједности, насталој у посљедњој деценији југословенске умјетности, посљедњем културном и умјетничком заједништву - назначила је Вујковићева у предговору, у којем се додаје да се прихватањем овог поклона МСУРС није обавезао само на чување и музеолошку обраду, него и на научну и стручну  валоризацију дјела.

Поставком је обухваћен рани период умјетниковог плодног стваралаштва, од студентских експеримената почетком осамдесетих, до формирања специфичног сликарског језика.

- Изложба омогућава нови поглед на умјетничке појаве у Бањалуци током девете деценије прошлог вијека, а по својим идејним и формално-стилским особеностима може функционисати и као драгоцјен репрезент укупне културне климе тог времена, коју је обиљежила изузетна стваралачка креативност и имагинација, као и изразит медијски и лингвистички плурализам. Изложба пружа и несвакидашњи увид у континуитет формирања одређене умјетничке личности, обиљежен врло интимним процесом ауторефлексије, као и промишљања аутентичне позиције ствараоца активног у једној локалној средини у односу на умјетничка струјања присутна на тадашњој југословенској, као и на интернационалној сцени, а најчешће означена терминима “нова слика” или “нова представа” - наводи виша кустоскиња Жана Вукичевић у каталогу изложбе.

Изложба ће бити отворена до 25. фебруара идуће године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана