Postavka djela Željka Opačka od sutra u Muzeju savremene umjetnosti RS: “Bunt i sloboda” u svim fazama

Milanka Mitrić
Postavka djela Željka Opačka od sutra u Muzeju savremene umjetnosti RS: “Bunt i sloboda” u svim fazama

BANjALUKA - Kolekcija Muzeja savremene umjetnosti Republike nedavno je obogaćena djelima Željka Opačka, a s ciljem predstavljanja opusa ovog umjetnika javnosti, ova ustanova priredila je izložbu “Bunt i sloboda”, koja će biti otvorena sutra u 19 časova.

Ova poklon-zbirka obuhvata 1.533 djela, nastala tokom osamdesetih godina prošlog vijeka.

- Sastoji se od 106 slika (ulja na platnu i akrilika na platnu, tekstilu i lesonitu), 1.302 crteža (kombinovanih tehnika na papiru), 45 kolaža, četiri pastela i 76 grafika, darovanih sa željom da se kao cjelina trajno čuvaju u gradu u kojem je umjetnik rođen, gdje je proveo mladost i prve decenije svoga umjetničkog stvaranja - navedeno je u predgovoru direktorice Muzeja savremene umjetnosti RS Sarite Vujković.

Kako ona navodi, realizovanjem ove izložbe žele da zahvale umjetniku na ovom gestu, koji dopunjuje muzejsku kolekciju.

- Poklonjena djela bila su dio privatne umjetnikove kolekcije i većim dijelom do sada nisu izlagana. Izložba predstavlja stručnu selekciju više kustoskinje Žane Vukičević, a prati brojne faze kroz koje je umjetnik prolazio, medijske tendencije i tematske preokupacije. Izabrana djela pružaju uvid u cjelinu koja govori o živoj i dinamičnoj banjalučkoj sceni, svjesnoj sopstvenih vrijednosti, nastaloj u posljednjoj deceniji jugoslovenske umjetnosti, posljednjem kulturnom i umjetničkom zajedništvu - naznačila je Vujkovićeva u predgovoru, u kojem se dodaje da se prihvatanjem ovog poklona MSURS nije obavezao samo na čuvanje i muzeološku obradu, nego i na naučnu i stručnu  valorizaciju djela.

Postavkom je obuhvaćen rani period umjetnikovog plodnog stvaralaštva, od studentskih eksperimenata početkom osamdesetih, do formiranja specifičnog slikarskog jezika.

- Izložba omogućava novi pogled na umjetničke pojave u Banjaluci tokom devete decenije prošlog vijeka, a po svojim idejnim i formalno-stilskim osobenostima može funkcionisati i kao dragocjen reprezent ukupne kulturne klime tog vremena, koju je obilježila izuzetna stvaralačka kreativnost i imaginacija, kao i izrazit medijski i lingvistički pluralizam. Izložba pruža i nesvakidašnji uvid u kontinuitet formiranja određene umjetničke ličnosti, obilježen vrlo intimnim procesom autorefleksije, kao i promišljanja autentične pozicije stvaraoca aktivnog u jednoj lokalnoj sredini u odnosu na umjetnička strujanja prisutna na tadašnjoj jugoslovenskoj, kao i na internacionalnoj sceni, a najčešće označena terminima “nova slika” ili “nova predstava” - navodi viša kustoskinja Žana Vukičević u katalogu izložbe.

Izložba će biti otvorena do 25. februara iduće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana