“Pixelbombing” Петра Билбије на фестивалу у Њујорку: Дигитални графити омаж уличној умјетности

Г.С.
“Pixelbombing” Петра Билбије на фестивалу у Њујорку: Дигитални графити омаж уличној умјетности

БАЊАЛУКА - Дигитална инсталација мултимедијалног умјетника из Бањалуке Петра Билбије, у недјељу ће бити приказана на “Цреативе цоде” фестивалу, који је почео у Њујорку.

У галерији “Light box” на Менхетну биће приказани радови значајних умјетника из области “Нењ медиа арт” а Билбија је аплицирао аудиовизуелним радом “Pixelbombing”, који је инспирисан графитима. Фестивал окупља умјетнике који се баве новим формама дигиталне умјетности. У поменутој галерији ““Light box” зидови су, иначе, обложени мониторима, на којима буду постављене изложбе из области мултимедије.

Рад је направио на основу спецификација о димензијама простора и екрана које је добио од организатора, а инспирисали су га графити, који су познати сегмент хип-хоп културе настао у Њујорку, након чега се раширио у државама широм свијета, те тако краси многе градове.

Сам рад “Pixelbombing” представља једну врсту омажа њујоршкој уличној умјетности из осамдесетих година.

- Било ми је занимљиво баш због тога што сам се раније бавио графитима, а све је кренуло из Њујорка. Зато сам хтио да направим неку врсту дигиталног графита, видео-инсталацију која је “имерсиве” обухвата цијелу просторију (wall to wall) и да тим апстрактном направим омаж -  каже умјетник.

Његов рад биће приказан у недјељу требало би да буде доступан онлајн.

Како у већини свјетских музеја који још раде, тако и у Њујорку, број посјетилаца који одједном могу да уђу на изложбу је ограничен.

Билбија је мултимедијални умјетник, аудио и видео-дизајнер, монтажер и композитор. Компоновао је музику за бројне представе у Народном позоришту Републике Српске, Дјечијем позоришту РС, Градском позоришту “Јазавац”, Позоришту Приједор, те музику за филмове и серије међу којима су “Месо”, “Хотел Балкан”и “Кости”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана