“Pixelbombing” Petra Bilbije na festivalu u Njujorku: Digitalni grafiti omaž uličnoj umjetnosti

G.S.
“Pixelbombing” Petra Bilbije na festivalu u Njujorku: Digitalni grafiti omaž uličnoj umjetnosti

BANjALUKA - Digitalna instalacija multimedijalnog umjetnika iz Banjaluke Petra Bilbije, u nedjelju će biti prikazana na “Creative code” festivalu, koji je počeo u Njujorku.

U galeriji “Light box” na Menhetnu biće prikazani radovi značajnih umjetnika iz oblasti “Nenj media art” a Bilbija je aplicirao audiovizuelnim radom “Pixelbombing”, koji je inspirisan grafitima. Festival okuplja umjetnike koji se bave novim formama digitalne umjetnosti. U pomenutoj galeriji ““Light box” zidovi su, inače, obloženi monitorima, na kojima budu postavljene izložbe iz oblasti multimedije.

Rad je napravio na osnovu specifikacija o dimenzijama prostora i ekrana koje je dobio od organizatora, a inspirisali su ga grafiti, koji su poznati segment hip-hop kulture nastao u Njujorku, nakon čega se raširio u državama širom svijeta, te tako krasi mnoge gradove.

Sam rad “Pixelbombing” predstavlja jednu vrstu omaža njujorškoj uličnoj umjetnosti iz osamdesetih godina.

- Bilo mi je zanimljivo baš zbog toga što sam se ranije bavio grafitima, a sve je krenulo iz Njujorka. Zato sam htio da napravim neku vrstu digitalnog grafita, video-instalaciju koja je “imersive” obuhvata cijelu prostoriju (wall to wall) i da tim apstraktnom napravim omaž -  kaže umjetnik.

Njegov rad biće prikazan u nedjelju trebalo bi da bude dostupan onlajn.

Kako u većini svjetskih muzeja koji još rade, tako i u Njujorku, broj posjetilaca koji odjednom mogu da uđu na izložbu je ograničen.

Bilbija je multimedijalni umjetnik, audio i video-dizajner, montažer i kompozitor. Komponovao je muziku za brojne predstave u Narodnom pozorištu Republike Srpske, Dječijem pozorištu RS, Gradskom pozorištu “Jazavac”, Pozorištu Prijedor, te muziku za filmove i serije među kojima su “Meso”, “Hotel Balkan”i “Kosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana