Писаћа машина Агате Кристи и рукопис њеног посљедњег романа на изложби

Танјуг
Писаћа машина Агате Кристи и рукопис њеног посљедњег романа на изложби

ЛОНДОН  - Писаћа машина из 1930-их прослављене списатељице Агате Кристи и рукопис њеног посљедњег романа о инспектору Херкулу Поароу, који је деценијама чуван у трезору банке, биће изложени на Универзитету Кембриџ у Енглеској, на изложби која се бави “мрачним тајнама у срцу криминалистичке фантастике”.

На насловној страни изблиједјелог и крхког рукописа налази се наслов књиге “Завјеса” исписан великим словима и руком Агате Кристи, заједно са њеним именом и адресом Гринвеј Хаус у градићу Девону на југозападу Енглеске, преноси портал Франс 24.

-Написала га је као поклон својој ћерки Розалинди. Како је она то објаснила, написала је нешто што ће развеселити Розалинду када се врати са сахране - изјавила је кустоскиња изложбе и списатељица крими романа Никол Апсон. Наводно посљедња Поароова авантура, у којој легендарни белгијски детектив умире, написана је раних 1940-их током Другог свјетског рата с циљем да се објави у случају да Агата Кристи не преживи рат.

-Тада ништа није било гарантовано, али Агата Кристи је написала још много романа са Поароом пре него што је умрла 1976. године - рекла је Апсонова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана