Pisaća mašina Agate Kristi i rukopis njenog posljednjeg romana na izložbi

Tanjug
Pisaća mašina Agate Kristi i rukopis njenog posljednjeg romana na izložbi

LONDON  - Pisaća mašina iz 1930-ih proslavljene spisateljice Agate Kristi i rukopis njenog posljednjeg romana o inspektoru Herkulu Poarou, koji je decenijama čuvan u trezoru banke, biće izloženi na Univerzitetu Kembridž u Engleskoj, na izložbi koja se bavi “mračnim tajnama u srcu kriminalističke fantastike”.

Na naslovnoj strani izblijedjelog i krhkog rukopisa nalazi se naslov knjige “Zavjesa” ispisan velikim slovima i rukom Agate Kristi, zajedno sa njenim imenom i adresom Grinvej Haus u gradiću Devonu na jugozapadu Engleske, prenosi portal Frans 24.

-Napisala ga je kao poklon svojoj ćerki Rozalindi. Kako je ona to objasnila, napisala je nešto što će razveseliti Rozalindu kada se vrati sa sahrane - izjavila je kustoskinja izložbe i spisateljica krimi romana Nikol Apson. Navodno posljednja Poaroova avantura, u kojoj legendarni belgijski detektiv umire, napisana je ranih 1940-ih tokom Drugog svjetskog rata s ciljem da se objavi u slučaju da Agata Kristi ne preživi rat.

-Tada ništa nije bilo garantovano, ali Agata Kristi je napisala još mnogo romana sa Poaroom pre nego što je umrla 1976. godine - rekla je Apsonova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana