Перо Зубац за Глас Српске: Спремам књигу изненађења о Лази и Ленки

Александра Глишић
Перо Зубац за Глас Српске: Спремам књигу изненађења о Лази и Ленки

Нови Сад - Животна стаза, осликана мостарским кишама и невесињским сњеговима, заокружена на Дунаву, у Новом Саду, за пјесника Перу Зупца представља авантуру коју је претворио у књиге, филмове и либрето за оперу позлаћене сјећањима.

Прошло је више од пола вијека како је написавши чувену поему "Мостарске кише" постао пјесничка звијезда, чији су стихови постали својеврсна химна заљубљених.

Зупчево перо није се уморило, у шта смо се увјерили када смо разговарали с њим у паузи између писања, док је у новосадској празничној атмосфери завршавао још један рукопис.      

- Спремам једну књигу изненађења која има везе са Лазом Костићем, а посебно са Ленком Дунђерски. Чекам да у "Прометеју" објаве моју нову збирку песама "Писма Д. Т. на небеску адресу" - открио нам је пјесник додајући да комплетира и нови поетски рукопис за сарајевски "Рабиц Арт".

Редигује и књигу за дјецу "Песмарица за Милену" која ће се појавити у издању Градске библиотеке у Зрењанину, граду гдје је матурирао.

Аутору антологијских пјесма једна књижевна фигура одувијек је посебно заокупљала пажњу.

- Годинама сам се борио за осветљавање лика Лазара Костића, допринео доста да му се подигне споменик у Новом Саду, написао књигу "Ленка Дунђерска" и објавио је 2009, као поклон пријатељима, није била у продаји, могла се добити само као дар - присјећа се пјесник који је заједно са писцем Милованом Витезовићем договарао да сниме серију "Доба Дунђерских".

План је био да режира Здравко Шотра, али ипак је све отишло у другом правцу.

- Урадили смо само први део документарно-играног филма "Доба Дунђерских" од педесетак лепих и мени драгих минута. Режирао је млади Марко Маринковић, изврсно, немам примедаба. Ленку је играла млада Анђела Јовановић, Лазу Игор Первић, а ја наратора. Даље нисмо могли или нисмо умели - испричао је Зубац.

Иако још није погледао нови Шотрин филм "Санта Мариа делла Салуте", не сумња да је велики мајстор режије све то урадио како иначе умије.

- Мене радује што се Ленка и Лаза налазе поново у центру лепе пажње нових генерација. Ради тога сам и писао књигу о Ленки и композитор Мирослав Штаткић, на мој либрето, написао је оперу "Ленка". Она, нажалост, још није изведена, без обзира на поруџбину нашег Српског народног позоришта. Али дочекаћемо ми њену велику премијеру, а Б д, како је Лаза Костић (ако Бог да) завршавао своја позна писма - увјерен је пјесник који је и компоновао више кантата, соло пјесама, ораторијума.

Написао је сценарија за осам документарних филмова и цјеловечерњи филм о Јовану Јовановићу Змају.

- У српској поезији данас, као и увек, нема ништа посебно ново, ништа посебно одушевљавајуће, ништа посебно забрињавајуће. Протеже се поезија колико јој губер дозвољава - сматра Зубац.

Напомиње да су умјетници одувијек у незавидном положају.

- Никад није било бити песник ни посебно добро ни посебно лоше. И у Србији и другде - тврди аутор педесетак књига поезије и 20 књига пјесама за дјецу.

Племениту мисију свог рада види и послије деценија друговања са оловком и хартијом.  

- Уметност и данас може да мења свет. Само што то свет не примећује, види се тек доцније, кад се неко посвети осветљавању минулог времена - убијеђен је Зубац који пажљиво бира шта ће гледати на телевизији.

Као телевизијски аутор и уредник написао је и реализовао више од 400 сценарија за документарне, музичке, забавне, умјетничке и емисије за дјецу и младе. Био је уредник популарних серијала за дјецу "Музички тобоган" и "Фазони и форе".

- Нити гледам, нити волим, нити одобравам ријалити програме - прокоментарисао је пјесник поплаву нових ТВ садржаја.

Има рјешење за проблеме умјетника и рецепт за боље стање у култури.

- Потребни су нам прави људи на правим местима. Ево, први пут у Војводини, од ослобођења а, колико сам упамтио бавећи се Лазом и Ленком, и од присаједињења, један добар песник је председник Владе Војводине, а један добар композитор секретар за културу, информисање и вере у Влади Војводине - завршио је Зубац разговор настављајући књижевну мисију.

Филм "Мостарске кише"

- Здравко Шотра је за Телевизију Београд у серији "Песничке ведрине", коју је уређивао Милован Витезовић, направио у Мостару незаборавни, предивни филм "Мостарске кише". У филму је поему казивао, сјајно и величанствено, Драган Гага Николић. Много сам му захвалан на тој визији моје најпознатије песме - каже Перо Зубац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана